Sari la conținut

Obiceiuri și tradiții în a doua zi de Crăciun. Fă aceste lucruri și vei avea noroc și spor tot anul!

a doua zi de crăciun

A doua zi de Crăciun este extrem de importantă! Aceste lucruri sunt total interzise, de ce e bine să respecți obiceiurile?

În cea de-a doua zi de Crăciun se sărbătoreşte Soborul Maicii Domnului.

Obiceiurile pentru a doua zi de Crăciun spun că în această zi, nașii trebuie să își viziteze finii. Cei care uită de finii lor nu vor avea parte de tot ce își doresc. E o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă.

Nu e bine să speli haine în această zi, e o zi în care nu se muncește. Oamenii care muncesc în ziua când e cinstită Fecioara Maria nu vor mai avea nicio zi liberă tot anul.

E interzis să bârfești, să înjuri, să uneltești împotriva celorlalți. Cei care se razbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi bănești.

Pentru cea de-a doua zi de Crăciun, în fiecare zonă din țară s-a împământenit un obicei specific.

În Bistrița Năsăud, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba feciorii își cheamă mândrele la joc.

Fetele și flăcăii joacă pe 26 decembrie pentru a se bucura de tinerețea lor. Se spune că persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul.

În unele zone, se poartă dusul oamenilor „cu colacul” la naşi.

Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!”.

Se mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase. Că altfel nu se mărită.

Dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul – se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă.

Tradiția și vechile scrieri spun că în această zi se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime.

Şi în zilele noastre, prin unele locuri se mai adoptă copiii, dar cel mai adesea, sărmane animale rămase fără stăpân.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel