miercuri, noiembrie 30, 2022

Dacă mai era nevoie de încă un motiv pentru a înțelege cât de nocive sunt unele alimente pentru creier, acum îl avem. Un studiu recent a constatat că dulciurile, alimentele prăjite și procesate poate frâna progresele dintr-o dietă. Experții avertizează populația privind pericolele asociate acestui obicei, relatează Yahoo Life.

Obiceiurile alimentare au consecințe uriașe asupra sănătății! Ne afectează creierul. Experții avertizează

Studiul, publicat în luna ianuarie în „Alzheimerʼs&Dementia: The Journal of the Alzheimerʼs Association” demonstrează cât de pericoloase sunt pentru sănătate unele obiceiuri alimentare – care poate de fapt anula beneficiile apreciatei diete mediteraneene.

Te-ar mai interesa: Ce boli se pot moșteni de la părinți. Atenție la a...


Efectul alimentelor din „dieta occidentală”

Studiul a urmărit efectul alimentelor din „dieta occidentală” la adulții vârstnici. Acestea includ alimente prăjite, dulciuri, carne roșie și procesată, lactate grase. Respectarea strictă a unei diete mediteraneene constând în legume, fructe, cereale integrale, pește, ulei de măsline, nuci, semințe, zazavaturi și limitând celelalte alimente face creierul să fie cu 5,8 ani mai tânăr, au spus oamenii de știință.

Participanți au respectat un regim mediteraneean timp de aproape 20 de ani. La fiecare trei ani au oferit detalii  despre frecvența consumului unor alimente.

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

Cercetătorii au constatat că „particpanții cu declin cognitiv mai redus pe parcursul anilor de studiu au fost cei care au urmat cel mai îndeaproape dieta mediteraneeană, totodată limitând alimentele din dieta occidentală, în timp ce participanții mai înclinați spre dieta occidentală nu au înregistrat vreun beneficiu al alimentelor sănătoase la încetinirea declinului cognitiv”.

Te-ar mai interesa: Bancnota piramidă și alte ritualuri magice care te...

Rezultate similare au fost constatate în studii privind alte diete, ca DASH, medicul Puja Agrawal, epidemiolog nutriționist.

„Alte studii au arătat că prăjelile, carnea roșie și procesată, consumul de cereale diverse sunt asociate cu inflamație mai mare și declin cognitiv mai rapid la vârste mai avansate. Cu cât mai mult putem introduce zarzavaturi verzi, legume, fructe de pădure, ulei de măsline și pește în dietă, cu atât mai bine va fi pentru corpurile și creierele noastre care îmbătrânesc”, afirmă Puja Agrawal.

Te-ar mai interesa: Carmen Harra: În 2023, va apărea un nou virus, car...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private