miercuri, octombrie 5, 2022

O tradiție importată de peste Ocean, lista cu rezoluții alcătuită în prag de Anul Nou reprezintă cel mai adesea o „rețetă” sigură spre eșec. Odată trecută euforia momentului, oamenii își dau seama că bifarea unor obiective îndrăznețe precum pierderea în greutate sau schimbarea job-ului necesită sacrificii pe măsură. Un studiu realizat de oamenii de știință ai Universității din Scranton, Pennsylvania, și publicat în Jurnalul de Psihologie Clinică arată că doar 8% din oamenii care-și întâmpină Revelionul cu o listă de rezoluții în mână ajung să le și ducă la bun sfârșit. Mai mult, 22% din cei intervievați au declarat că renunță la obiective încă din prima săptămână a noului an.

Te-ar mai interesa: Roxana Alexandra a murit. Tânăra se temea mai mult...

”Auto-motivarea și perseverența sunt foarte importante în îndeplinirea obiectivelor, dar trebuie să luăm în calcul și constrângerile exterioare (serviciul, banii, provocările zilnice). Acestea sunt practic cei mai mari dușmani ai planurilor personale. Oamenii se văd nevoiți să facă față acestor constrângeri și ulterior, dacă mai rămân resurse de energie, se îngrijesc și de propria persoană. Trebuie să ne adunăm resursele fizice și psihice și să facem o schimbare, chiar dacă pare peste puteri la început”, explică Monica Burcea, psiholog clinician și psihoterapeut. Pierderea în greutate sau renunțarea la fumat, spre exemplu, obiecte care „gâdilă” orgoliul oricărei persoane, nu ar trebui abordate fără o strategie.

Te-ar mai interesa: Secrete neștiute despre Mercur retrograd. Iată la ...

Cum să devii persoana care ai visat

„Atunci când ne stabilim obiective, este important să le aducem din general în concret. «Vreau să slabesc» este un obiectiv general care are însă nevoie de creionarea acțiunii: «Vreau să slăbesc 10 kg pânâ în luna iunie».  Următorul pas este să mă interesez de săli de sport la care pot ajunge ușor sau decid să alerg în parc, plătesc o consultație la un nutriționist, iau decizia de a renunța la anumite alimente sau să adaug altele în dietă, fac gimnastică acasă dimineața și seara. De foarte mare folos în astfel de cazuri este și vizualizarea, imaginarea satisfacției și a rezultatului așteptat“, mai arată specialistul.

Te-ar mai interesa: Schimbări dramatice: Ochii spun cât mai ai de trăi...

Cu cât intervin în ecuație mai multe elemente de noutate, cu atât țelurile devin mai greu de „atacat”, iar persoana în cauză ajunge să fie măcinată de frustrări. Și pentru acestea există însă o soluție. „O tactică bună este «spragerea» obiectivului în scopuri mici, pe care ne este mai confortabil psihic să ne focalizăm.

Dacă ne-am propus să economisim o sumă consistentă de bani va fi nevoie să facem un plan sincer față de noi înșine. Acest plan poate presupune alocarea unui anume procent din cheltuielile săptămânale către economii. Mulți oameni se simt tentați să abandoneze pe parcurs din cauza frustrării. Frustrarea este principalul inamic al auto-motivării, dar fiecare om are propriile resurse interne pentru a-și îndeplini scopurile”, este de părere psihoteraputul. Concret, oamenii care reușesc ce-și pun în minte, au o mai mare toleranță la auto-frustrare: „Nu-i ușor să își «răpești» plăcerea de a mânca, de a fuma, de a a bea sau de a lenevi fără să devii iritabil, nervos, frustrat”. Una peste alta, concluzionează specialistul, listele făcute de Anul Nou au rolul de a ne oferi claritate și de a ne ajuta să ne organizăm, dar acest obicei ar trebui întrerupt dacă ne face mai mult rău decât bine.

Te-ar mai interesa: Așa apare cancerul. Preot: Lovim în organe în func...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private