Sari la conținut

Oboseala după masă. Medic hepatolog: ”Mulți se gâdesc că e din cauza unei boli de ficat, dar…”

oboseala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Oboseala după masă apare relativ frecvent si poate fi data de diferite cauze. Una dintre cauzele oboselii care poate sa apara dupa masa este sindromul postprandial idiopatic.

”Eu vad la cabinet relativ frecvent persoane care se plang de acest lucru, si vin la consultatie gandindu-se ca au o boala de ficat, stiind ca bolile de ficat dau destul de des oboseala nejustificata,” explică dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog si hepatolog.

Potrivit medicului, sindromul postprandial idiopatic este o cauza frecventa de oboseala care apare dupa masa, conciderandu-se incorect ca fiind dat de scaderea glicemiei (hipoglicemie) care poate sa apara in astfel de situatii.

Desi semnele și simptomele clinice sunt asemanatoare celor date de hipoglicemie, la aceste persoane nu se constata niveluri demonstrabil de scăzute ale glicemiei care caracterizează afecțiunea menționată.

Sindromul idiopatic postprandial e diferit de hipoglicemie

”Persoanele cu această afecțiune suferă de episoade repetate de alterare a dispoziției și dificultate de concentrare, adesea însoțite de slăbiciune și uneori tremurături. Episoadele apar de obicei la câteva ore după masă, si mai rar pot sa apara si după mai multe ore de post. Persoanele cu acest sindrom prezintă simptomele hipoglicemiei la 2 până la 4 ore după o masa bogata in zaharuri dar nu au glicemie scăzută,” adaugă medicul hepatolog.

Sindromul idiopatic postprandial diferă de hipoglicemie prin cateva elemente:

  • Nivelul glicemiei la persoanele cu hipoglicemie este sub 70 mg / dl, iar cele cu sindrom idiopatic postprandial au glicemie normala
  • Hipoglicemia poate duce la deteriorarea pe termen lung a sistemului nervos și a rinichilor, dar aceste condiții nu se întâmplă cu la persoanele cu sindrom idiopatic postprandial , desi simptomele le perturba viața de zi cu zi, dar nu duce la boli serioase pe termen lung.
  • Sindromul idiopatic postprandial este mai frecvent decât hipoglicemia reală. Majoritatea persoanelor care suferă de oboseală sau tremurături după masă au sindrom idiopatic postprandial mai degrabă decât hipoglicemie clinică.

Simptomele sindromului postprandial idiopatic

Simptomele sindromului idiopatic postprandial sunt asemanatoare cu cele ale hipoglicemiei, dar sunt de obicei mai puțin severe, cele mai frecvente simptome fiind urmatoarele, potrivit medicului:

  • somnolenta, uneori confuzie, depresie
  • tremurături, frisoane, iritabilitate sau chiar furie, nerabdare
  • nervozitate, anxietate, uneori tulburari de coordonare
  • transpiraţie
  • tahicardie
  • ameţeală
  • senzatie de foame
  • greaţă
  • vedere încețoșată, neclara
  • furnicături sau amorțeală la nivelul buzelor sau limbii
  • dureri de cap
  • slăbiciune, oboseală

”Simptomele sindromului idiopatic postprandial nu progresează de obicei către convulsii, comă sau leziuni ale creierului, in schimb aceste simptome pot apărea în cazul hipoglicemiei severe. În plus, persoanele care suferă de hipoglicemie pot să nu prezinte simptome notabile în viața lor de zi cu zi,” menționează dr. Dițoiu.

Cauzele și factorii de risc ale sindromului idiopatic postprandial

Nu se cunosc cauzele sindromului idiopatic postprandial. Medicul mai spune ca s-a constatat insa ca urmatoarele persoane au risc sa faca acest sindrom

  • persoanele cu glicemia la nivelurile inferioare ale normalului
  • persoane care consuma alimente cu un indice glicemic ridicat. Indicele glicemic este o clasificare a carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de masura in care ei cresc glicemia dupa ce au fost consumati. Alimentele cu un indice glicemic mare sunt digerate absorbite si metabolizate rapid,dand astfel modificari rapide mari ale glicemiei. Carbohidratii cu un indice glicemic scazut produc fluctuatii mai mici ale glicemiei, reducand riscul de diabet de tip 2 si de boli cardiovasculare. Indicele glicemic este unul dintre elementele importante care poate ajuta la scaderea in greutate.
  • persoanele respective pot avea un o glicemie mai mare dar care care scade rapid, ramanand insa in intervalurile normale
  • aceste persoane pot avea o producție în exces de insulină din pancreas
  • unii pot avea boli care afectează sistemul renal
  • unele persoane consuma mai mult alcool decat normal

Cum se previne aparitia sindromul idiopatic postprandial (oboseala dupa masa)

Majoritatea persoanelor care au sindrom idiopatic postprandial nu au nevoie de tratament medical.

Medicul spune ca pot fi de ajutor unele sfaturi dietetice:

  • Consumați alimente bogate în fibre , cum ar fi legume verzi, fructe , cereale integrale și leguminoase .
  • Consumați proteine ​​slabe din surse de carne și non- carne , cum ar fi piept de pui și linte.
  • Consumați mai multe mese mici pe tot parcursul zilei, cu cel mult 3 ore între mese.
  • Evitați mesele abundente
  • Consumați alimente bogate în grăsimi vegetale sănătoase , cum ar fi avocado și ulei de măsline.
  • Evitați sau limitati consumul alimentelor și băuturilor bogate în zaharuri și carbohidrați rafinați .
  • Dacă consumati alcool , evitați să consumati si băuturi carbogazoase
  • Limitați consumul de alimente cu amidon , cum ar fi cartofi, orez alb și porumb.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel