marți, martie 2, 2021

Oboseala reprezintă un mecanism de aparare care ne protejează împotriva suprasolicitării. În timpul somnului, corpul nostru se regenerează și își recapătă energia de care are nevoie.

Starea de oboseala poate fi provocată de un deficit de somn, fie cantitativ sau calitativ: așadar fie dormim prea puțin, fie calitatea somnului este atât de redusă încât somnul nu este suficient de odihnitor. Atunci când corpul este privat în mod repetat de somn, se dezvoltă starea de oboseală cronică, spune psihologul Eveline Osnaga, colaborator al Doctorului Zilei.

Nu este nevoie să ajungem să avem oboseală cronică pentru a da atenție nivelului de oboseală de zi cu zi. Oboseala pe care o resimțim în corp vrea să ne spună ceva… poate spune “am nevoie de o pauză” sau “nu dormi suficient” sau “nu ma hranești bine” etc. Dacă alegem să nu dăm importanță din timp la semnalele pe care le primim atunci trebuie sa nu fim surprinși când suntem diagnosticați cu oboseală cronică sau burnout.

Atunci când obosim resimțim:

 • Oboseală fizică
 • Senzație de frig
 • Nevoia spontană de a plânge
 • Neatentie
 • Nerăbdare
 • Iritabilitate
 • Comportament conflictual
 • Incapacitatea de concentrare
 • Dureri de cap
 • Senzații de scurtă durată de cutremur

7 recomandari pentru a face fata oboselii

 1. Atunci când sunteți la birou și aveți de lucru, dar vă este greu să vă concentrați este suficient să vă uitați la un obiect verde mai mult de un minut. Acestă culoare stimulează creierul și reduce greșelile pe care le-am putea face din cazua obosesii, nu a neștiinței.
 2. Când ne simțim obosiți este bine sa nu luam decizii importante. Sunt studii care arată că atunci când suntem obosiți nu luăm decizii corecte pentru că suntem tentați să luăm decizia cea mai usoară sau cea mai la îndemână ceea ce nu este cea mai buna decizie în general.
 3. Chiar dacă pare greu de crezut, pauzele lungi și dese sunt cheia marilor succese atunci când trecem printr-o perioadă grea de oboseală. Este important sa nu va umpleti agenda cu activitati cu termene limită sau calendarul cu task-uri pentru că în acel moment creierul primește informația că are mult de lucru și nu mai are randamentul dorit.
 4. Dimineața când sunteți obosit și ceasul sună este recomandat să nu-l amânați pentru 5 minute si apoi încă pentru alte 5 și tot așa. În realitate creierul nu se mai odihnește chiar daca adoarme însă starea de oboseală va fi mai accentuată pe masură ce moțăim.
 5. Pentru a nu avea parte de oboseală atât medicii psihiatrii și psihologii cât și psihoterapeuții recomandă: 8 ore de somn, 8 ore de muncă și 8 ore de relaxare. Chiar dacă pare ideal pentru unii și de nerealizat pentru altii acestă regulă a lui 8 in cele 24 de ore pe care le are o zi sunt tot ce avem nevoie pentru a lucra la capacitate maximă fără a cunoaște stresul, oboseala și alte stări negative care ne pot afecta sănătatea.
 6. Sunt seri în care din caza oboselii nu putem adormi. Înainte de a apela la pastile pentru a „rezolva” acesta problemă va recomand să apelați la cateva trucuri. Nu mâncați cu 3 ore înainte de culcare, apelați la o baie caldă cu spumă pentru a va relaxa, evitați gandurile ce au în plin plan activitatile de locul de muncă sau discuțiile tensionate, ascultati muzică de relaxare și evitati televizorul.
 7. Dacă o dimineață începe prost și ne simțim obosiți înainte de a ne da jos din pat cel mai bun mod de a-i da zilei un restart este sa facem efort fizic pentru 30 minute. Această activitate ne va pune sângele în mișcare și odată cu acesta o să ne schimbăm starea, o sa ne îmbunătățim capacitatea de memorare dar și creativitatea.

Oboseala poate să își facă simțită prezența când suntem anemici, când avem hipotiroide, sau depresie. Chiar și o dietă neechilibrată sau consumul excesiv de cafea sau sucuri acidulate pot contribuii pe termen lung la apariția sezației de oboseală.

Atunci când oboseala devine cronică este important să consultăm medicul pentru a ni se prescrie un set de analize si mai apoi un tratement ce trebuie respectat in tocmai

Ultimele stiri

Parteneri