Sari la conținut

Oboseala oculară nu trebuie lăsată netratată! Consecinţele pot fi dramatice

Cele mai multe persoane care petrec mult timp în faţa calculatorului se plâng de oboseala ochilor. Astenopia este afecţiunea ochilor obosiţi şi se întîlneşte cel mai frecvent la persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.

Lasată netratată, astenopia afectează calitatea vederii şi în timp poate conduce la iritarea globului ocular. Pentru ameliorarea disconfortului produs de ochii obosiţi, există câteva reguli de bază de care trebuie să ţinem cont.

Primul lucru pe care ni-l recomandă specialiştii este să nu stăm în faţa monitorului fără să facem pauze. În al doilea rând ne atrag atenţia asupra regimului alimentar. Controlul medical este şi el obligatoriu, mai cu seamă atunci când oboseala ochilor este însoţită de migrene, vedere înceţoşată sau chiar dublă.

Disconfortul în astenopie este dat de suprasolicitarea la care este supus muşchiul ocular obligat să depună efort şi să se încordeze atunci când concentrarea este prea lungă şi nu îi dăm răgazul să se relaxeze în timp ce ne uităm la televizor, folosim televizorul, citim.

Lumina isuficientă sau prea puternică provoacă suferinţă ochilor noştri!

Este un truc simplu, dar foarte eficient. Pauzele de 15-30 de minute şi privitul la distanţă chiar şi pentru numai cîteva secunde fac adevărate minuni. Lipsa somnului este un mare duşman al ochilor noştri. Pe lîngă activităţile care solicită la extrem ochii nu de puţine ori nu ne odihnim suficient, deşi, trebuie ştiut, în timpul somnului, ochii se relaxează, iar nutrienţii au timp suficient să acţioneze.

Putem ameliora aceste simptome, iar cel mai simplu mod  este să ne schimbăm obiceiurile dăunătoare. Atenţie! Nici aerul foarte uscat din încăperea unde lucrăm nu ne face bine, astfel că trebuie să luăm în calcul utilizarea umidificatorilor.

Nu doar pauzele sunt necesare pentru că dau răgaz muşchilor oculari să se relaxeze, ci şi exersarea privitului la distanţă. Este bine să ne deprindem să facem exerciţii pentru mobilizarea muşchilor, după cum bine ar fi să experimentăm clipitul des pentru a compesa efectele negative generate de efortul prea mare la care ne supunem ochii. Este totodată recomandată utilizarea foliilor de protecţie antireflex, dar şi controalele medicale periodice.

Tratamentele naturale ne sunt de folos

Dacă senzaţia de oboseală este însoţită de uscăciune, specialiştii recomandă lacrimile artificiale sau compresele cu apă rece, dar şi vitaminele oftalmice, care luptă cu succes  împotriva degenerescenţei maculare şi a cataractei. Tratamentele naturale sunt şi ele de un real folos celor cu probleme, pentru că reuşesc să amelioreze simptomele locale acţionând din exterior către interior, îmbunătăţind  circulaţia periferică şi creascând elasticitatea capilarelor.

Cartofii şi feliile de castravete reci aplicate pe pleoape ne vor calma, în timp ce o alimentaţie bazată pe fructe şi legume vor asigura nutrienţii fără de care funcţionarea optimă a ochilor nu este posibilă. Vorbim aici despre alimente bogate în acizi graşi, vitamine liposolubile şi antioxidanţi.

Exerciţiile pentru tonifierea muşchilor oculari nu sunt un moft, aşa încât privitul, pe rând, când în colţul maxim dreapta, când spre stânga, apoi în jos şi în sus ne vor spori acuitatea vizuală şi ne vor ajuta să facem faţă mai bine oboselii oculare.

P.S. Pentru cei care nu au aflat, a apărut Evenimentul Istoric!

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: