Sari la conținut

Ochii obosiți, înroșiți și uscați anunță o afecțiune cronică. Iată cum știi că o ai și cum o tratezi

Din cuprinsul articolului

Ce este, în ce condiții apare și cum poate fi combătut sindromul ochiului uscat? Despre cheratită sicca, cum se mai numește afecțiunea, ne-a vorbit dr. oftalmolog Adrian Liviu Dragomir

Carmen Anghel

Sindromul de ochi uscat are mai multe denumiri: cheratită sicca, cheratoconjunctivită sicca, sindromul disfuncţiei lacrimale. „Oricare i-ar fi denumirea, sindromul este o afecțiune cronică și, de obicei, progresivă. În funcție de cauze și severitate, poate fi vindecabilă. În cele mai multe cazuri, tratamentul poate obține rezultate observabile, cum ar fi o diminuare a simptomelor, (confort mult îmbunătățit) și chiar o vedere mai bună”, ne spune medicul.

Simptomele

Se poate discuta mult despre definiţia, semnele şi simptomele, precum şi metodele de diagnostic ale acestei afecţiuni. Înainte de a trece la tratament ( care este de cel mai mare interes atât pentru pacient cât şi pentru medic), trecem în revistă semnele şi simptomele ochiului uscat:

● senzaţie de arsură oculară;

● mâncărimi oculare;

● dureri oculare;

● senzaţie de greutate la nivelul ochilor;

● oboseală oculară;

● hiperlacrimare;

● senzaţie de uscăciune;

● ochi roşii;

● imposibilitatea de a suporta lumina ( fotofobia);

● vedere înceţoşată;

● senzaţie de corp străin în ochi.

Cauze

„Există multe cauze, dar consider că puțini știu că printre acestea sunt câteva necunoscute celor mai mulți. Acestea sunt: poluarea (de unde și numărul mare de alergeni ce produc alergii oculare și uscarea ochiului), vârsta și fumatul”, spune medicul.

Scopul rândurilor de faţă nu este de a prezenţa o lecţie de fiziopatolofie și de farmacologie, ci de a-i informa pe cei ce suferă de ochi uscat cu privire la diferitele tratamente care există, în funcție de cauzele bolii. „Această expunere a tratamentelor – folosite de medicii de specialitate – nu trebuie să ne facă să evităm medicul specialist oftalmolog, care ne poate recomanda, fiecăruia în parte, tratamentul individualizat în funcție de cauză. Scopul tratamentelor este de a diminua cât mai mult semnele și simptomele”, ne spune oftalmologul. Iată care pot fi tratamentele.

1. Lacrimile artificiale sau lubrifiante oculare

Sunt indicate în formele uşoare-medii, întâlnite în cazurile produse de folosirea îndelungată a computerului, citit prelungit etc şi, evident, după eliminarea cauzelor ce a produs ochiul uscat. Consistența acestor preparate variază de la lichid, la vâscos (tip gel). Este evident că acestea din urmă sunt recomandate în situațiile când nu suntem la muncă sau nu conducem autoturismul, pentru că ele scad vederea după administrare, dar au avantajul că efectul lor persistă în timp. Sunt foarte multe preparate ce nu ar avea rost să fie enumerate.

Este mai bine să se cunoască criteriile de alegere a lor:

● să fie fără conservanţi(mai ales dacă tratamentul este de durată);

● să fie unidoză /sau flacon resigilabil (să împiedice contaminarea);

● să conţină soluţie de hialuronat de sodiu (ce imită lacrimile naturale);

● să se încerce mai multe tipuri, până se găseşte preparatul cu care ne simţim cât mai bine.

2. Soluție de stimulare a lacrimilor

Dacă lacrimile artificiale aveau rolul de a umezi suprafaţa corneei şi a forma o peliculă deasupra ochiului, înlocuind lacrimile, această soluție este folosită pentru stimularea glandelor lacrimale să secrete lacrimi. Trebuie să știm două lucruri despre acest preparat: primul că trebuie folosit un timp de aproximativ 90 de zile pentru a se observa efecte și, al doilea, că va produce senzație de arsuri oculare în primele săptămâni de utilizare.

3. Picături ce conțin antiinflamatorii steroidice

Medicii au descoperit că diferitele situaţii inflamatorii produc afectarea secreției lacrimale. Inflamaţiile pot sau nu să fie însoţite de roşea- ţă, senzaţie de arsură etc. Ca atare, lacrimile artificiale şi soluția de stimulare a lacrimilor naturale nu dau rezultate în asemenea cazuri. Tratamentul cu steroizi se face pentru o perioadă scurtă (pot da creșterea presiunii oculare și chiar cataractă). Tratamentul poate fi complementar cu cele două categorii menționate anterior.

4. Un preparat care protejează ochiul

În unele ţări se introduce sub pleoapa inferioară acest preparat steril, cu eliminare treptată (retard). Acesta conține o substanță ce este fără conservant și poate oferi protecție pentru aproape o zi.

5. Antibiotic din clasa Tetraciclinelor (în cazul în care să zicem este vorba de o blefarită cronică).

6. Ocluzia permanentă sau temporară a punctelor lacrimale – ce are drept scop blocarea eliminării puţinelor lacrimi secretate de glanda lacrimală. Se menține astfel un strat lacrimal pe suprafața ochiului (a corneei) ce face să diminueze simptomatologia.

7. Imunosupresoare, în cazul în care se bănuieşte sau este certă o cauză autoimună. 8. Lentile de contact terapeutice. Acestea se aplică mai ales în cazul în care apar complicaţii de tip ulcer cornean.

Cum pregătim mediul ambiant, acasă

Uneori, nu este de ajuns tratamentul recomandat de specialist. Un mediu ambiant propice ne poate ajuta să reducem din suferință, ne spune oftalmologul. Există o serie de măsuri, pe care o persoană ce suferă de această afecțiune le poate întreprinde la domiciliu sau la locul de muncă, unde este posibil.

● Creșterea umidității mediului ambiant (cel mai simplu o tăviţă metalică plină cu apă,pusă pe calorifer)

●Purtarea de ochelari cu protecție împotriva radiației emise de monitorul computerului

● Pauze la maxim 25 de minute, dacă lucrul la computer presupune timp îndelungat (scopul este relaxarea acomodării şi clipitul mai des). În literatura anglo-saxonă apare aşa numita regulă a lui 20-20-20, adică întrerupi cititul cam la 20 de minute, te uiţi în zare la minimum 20 de picioare (6 metri) timp de cel puţin 20 de secunde.

● Evitarea expunerii la aerul condiționat (mai ales dacă este îndreptat înspre ochi).

● Alimentație bogată în acizi grași esențiali (omega 3). Pentru cei care sunt vegetarieni, alimentele ce con- ţin omega 3 sunt: seminţele sau uleiul de in, seminţele de chia, semin- ţele de cânepă, conopidă, hummusul, varza de Bruxelles etc. Pentru cei omnivori, pe lângă cele de mai sus, aceștia pot consuma pește

● Hidratarea suficientă a organismului. Aici este o discuţie aprinsă cu privire la cât este suficient. Consider că un om este hidratat suficient când urina pe care o elimină este cât mai aproape de incolor. Cu cât urina este mai galbenă cu atât este mai clar semnul că nu avem o hidratare corespunzătoare. Evident că mai sunt şi alte semne: sete, uscăciunea gurii, oboseală sau slăbiciune etc.

● Evitarea machiajului. Acesta poate produce disfuncţii ale glandelor lui Meibomius, ce se află la baza genelor, afectând calitatea lacrimilor.

● Comprese calde pe ochii închiși. Acestea au scopul de a dilata/deschide orificiile de eliminare a glandelor meibomiene, după care, cu un șampon de copii se poate face un masaj pe marginea pleoapelor

●Purtarea ochelarilor de calitate, contra soarelui. Când se iese afară din casă, aceştia trebuie purtaţi, mai ales în zilele însorite, fie iarnă, fie vară. Atenţie mare ca aceştia să blocheze, obligatoriu, 100% din radia- ţia UV! Rama ochelarului să ocupe cât mai mult din suprafaţa orbitelor şi să protejeze şi în lateral ochii.

● Renunțarea totală sau reducerea timpului de purtare a lentilelor de contact. Există lentile de contact ce se poartă o zi sau mai multe, continuu, după care se aruncă. Se numesc de unică folosinţă. Ar fi bine ca ele să fie date jos după-amiaza sau seara, când se ajunge acasă şi atunci se poartă ochelari. Secretul este, deci, folosirea unui număr cât mai mic de ore a lentilelor de contact.

● Întreruperea fumatului. În acest caz, de obicei, se constată că oamenii preferă să pună în ochi tot felul de medicamente, decât să se lase de ţigară, al cărei fum este iritant. Renunţarea la fumat, nu numai că reduce factorul de risc – fumul – dar şi economiseşte bani şi sănătate.

Simțul văzului este foarte important, ne amintește medicul Adrian Liviu Dragomir după succinta trecere în revistă a tratamentelor, citând chiar un verset din Biblie:

„Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău este plin de lumină, dar dacă ochiul tău este rău, trupul tău este plin de întuneric.” Luca 11:34.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel