Sari la conținut

Ochiul leneș. Ce este, care sunt cauzele și cum se poate trata

ochi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
boala ochi

 Ochiul leneș, cunoscut din punct de vedere medical sub numele de ambliopie, este o afecțiune care se dezvoltă de obicei în timpul copilăriei și afectează vederea.

Ambliopia, o consecință a unei dereglări a vederii

Ambliopia este o consecință a unei dereglări a vederii binoculare, fără leziune organică. Copiii pot dezvolta ambliopie incă de la naștere, până la vârsta de 6-7 ani. Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi.

Astfel, creierul ignoră ima­ginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos. Este foarte greu de depistat această boală tocmai pentru că, prin acțiunea creierului de a suprima imaginea deficitară, cei afectați de ambliopie văd bine cu ambii ochi deschiși.

Care sunt simptomele?

vedere
sursa foto: pexel.com

Simptomele comune pot include:

  • Vedere redusă la un ochi
  • Dificultate de focalizare sau de menținere a atenției vizuale
  • Strabism
  • Dezechilibre marcată a ochilor.
  • Cu toate acestea, unii copii cu ochi leneș pot să nu prezinte semne evidente.

Tratament

Ambliopia funcțională poate fi reversibilă dacă este diagnosticată și tratată inaintea vârstei de 6-7 ani (conform unor cercetări recente, chiar 12 ani), inainte ca reflexul binocular (echilibrul vizual între cei doi ochi) să se fi stabilit. Tratamentul este cu atât mai eficient cu cât este început mai devreme, cele mai bune rezultate fiind obținute la copiii care au beneficiat de tratament adecvat înainte de vârsta de 10 ani, potrivit wikipedia.

Depistările precoce permit detectarea ambliopiilor funcționale înca din frageda copilărie. În afara tratamentului adecvat al unei cataracte sau al unui ptozis, tratamentul ambliopiei constă, într-o primă etapă, în corectarea ametropiilor existente, apoi în corectarea ochiului ambliop.

Obturarea ochiului

Tehnica cea mai utilizată constă în obturarea ochiului neatins timp de cateva ore pe zi (totul sub îndumarea medicului specialist), cu scopul de a stimula acuitatea vizuală a ochiului ambliop.

Această ocluzare trebuie totuși supravegheată, deoarece, la rândul lui, ochiul normal poate deveni ambliop pe masură ce acuitatea vizuală a celuilalt ochi se restabilește. În caz de strabism, se practică adesea o intervenție chirurgicală asupra mușchilor pentru a repune ochiul deviat pe axa bună.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel