Sari la conținut

Octavian Jurma: De ce trebuie să fim extrem de prudenți în a considera o versiune cu 50% mai puțin letală o veste bună

Varianta Omicron este cea mai contagioasă tulpină descoperită până în acest moment. Cu toate acestea, anumite voci susțin că acest lucru nu poate fi neapărat rău, având în vedere că provoacă forme ușoare și ar putea aduce imunitatea colectivă.

Octavian Jurma, medic, susține că această afirmație nu poate fi mai falsă. Iată de ce o variantă cu 50% mai puțin letală nu este întocmai o veste bună.

Octavian Jurma: „Trebuie să fim prudenți”

„De ce trebuie să fim extrem de prudenți în a considera o versiune cu 50% mai puțin letală o veste bună chiar dacă aflăm în același timp că este cu 500% mai infecțioasă?

Pentru că o versiune cu 50% mai infecțioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală.

Așadar o versiune mult mai contagioasă dar mai puțin letală poate înseamnă o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populație și pentru sistemul public de sănătăte. Iar colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are individual nevoie de spital.

într-o țară ulta-individualista ca România cu un guvern semi-negaționist și ultra-relaxat, o versiune mult mai infecțioasa este o veste foarte proastă pentru populație.

Datele din Europa confirmă că valul Omicron poate produce mai puține decese și internări la ATI, însă internările au crescut vertiginos chiar și în țările mult mai bine vaccinate ca România și pun o presiune uriașă pe sisteme de sănătate mult mai performante.

Un alt aspect este numărul mare de infectări și internări în rândul copiilor.

Școlile nu sunt simple focare, sunt noduri de rețea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele. Chiar și familii care lucrează în izolare de acasă și nu au nici contact social direct cu lumea exterioară, se pot infecta prin intermediul copiilor obligați să meargă fizic în școli infestate de COVID-19.

Din punct de vedere al spitalizarilor, Omicron este pentru copii si tineri o varianta mai periculoasă decât Delta, chiar dacă din fericire nu este și mai letală.

Așadar faptul că lăsăm virusul să circule nestingherit și să producă de două ori mai multe cazuri decât Delta o să ne producă mari probleme atât pe termen scurt cât și pe termen lung datorită long-covid.

Eșecul adoptării certificatului verde și implict eșecul campaniei de vaccinare nu trebuia răsplătit cu relaxare dar nici pedepsit cu „vaccinarea mioritică” (infectare obligatorie în masă)

Văd ca mulți au inceput să creadă politicieni care anunță acum sfârșitul pandemiei chiar inainte de a trece valul 5. Toate aceste mesaje descurajează și mai mult vaccinarea de care avem nevoie sa îmblânzim varianta Omicron, care e doar cu 25% mai putin severă nativ decat Delta.

Sa nu uităm totuși că aceiași politicieni ne-au mai anunțat odată că s-a terminat pandemia dupa valul 3-Alpha doar ca să fie luați prin surprindere de valul 4-Delta.

Pandemia se va termina doar dacă virusul se va plictisi de noi și va pleca sau daca ne vom plictisi noi de virus și ne vom vaccina.

Pana atunci, așa cum se vede, în România fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val și mai periculos”, a scris medicul Octavian Jurma, pe Facebook.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel