marți, noiembrie 29, 2022

Octavian Jurma: Vom avea cazuri de variola maimuței în România, până în toamnă. „Lasând virusul SARS-CoV-2 să circule liber am decis automat să lăsăm toti virușii să circule liber”

Cercetătorul român Octavian Jurma a explicat, într-o postare pe Facebook, faptul că România nu va fi ocolită de variola maimuței. „Când va ajunge? Probabil va fi confirmat până la finalul verii”, susține Jurma, care adacugă, însă, că partea pozitivă a acestui aspect este aceea că nu vom avea parte de o pandemie.

Te-ar mai interesa: OMS: recomandare de ultimă oră pentru toate femeil...

De vină pentru viitoarele cazuri de variolă a maimuței sunt autoritățile, susține cercetătorul român, care spune că „lăsând virusul SARS-CoV-2 să circule liber în România am decis automat să lăsăm toți virușii să circule liber”.

Octavian Jurma: Vom avea cazuri de variola maimuței în România, până în toamnă.

Redăm mai jos postarea integrală:

Am asteptat sa vad daca variola maimutei se va stinge de la sine cum se intampla de obicei. Din pacate numarul de cazuri confirmate continua sa creasca, la fel si numarul de tari unde este confirmata.

Ca de obicei autoritatile vor incepe prin a nega problema si a ne asigura ca virusul nu va ajunge in Romania sau ca sunt pregatite si au de toate, tot asa cum ne-au asigurat cu nu vom avea varianta Alpha si nu vom avea varianta Delta si ne asigura ca s-a terminat pandemia de COVID-19 in Romania (pentru a doua oara).

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...

Este insa aproape o certitudine statistica ca variola maimutei va ajunge in curand si in Romania. De fapt, avand in vedere raspandirea comunitara in tarile cu multi romani in diaspora (vezi UK in grafic) este foarte probabil ca virusul circula deja in Romania dar, ca de obicei, il vom confirma abia atunci cand va fi deja in circulatie comunitara.

Din fericire vaccinul impotriva variolei umane este eficient in proportie de 80% si impotriva variolei maimutei iar efectul dureaza decenii. Aceasta inseamna ca cei vaccinati pana in anii 1970 au inca imunitate buna si e putin probabil sa faca boala.

Te-ar mai interesa: De ce rămân bărbații în căsnicii nefericite: 6 mot...

Am avea deci nevoie de cateva sute de mii de doze disponibile pentru a vaccina tinerii si focarele daca va fi nevoie. Noi am comandat doar 1,000 de doze pentru o amenintare clara si iminenta, insa am comandat milioane de doze de iodura de potasiu pentru o amenintare ipotetica si indepartata.


Octavian Jurma: Probabil ca in acest moment guvernul se teme mai tare de gura negationistilor decat de riscul neglijarii acestei amenintari.

Alte tari actioneaza dupa stiinta nu dupa propaganda antivaccinista. Datorita potentialului de arma biologica al variolei umane cu care variola maimutei este inrudita, SUA mentine permanent un stoc de vaccin antivariolic suficient pentru a vaccina intreaga sa populatie.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Corpul știe să facă grăsime doar d...

Am fi putut avea o sansa sa il oprim daca mentineam macar masurile de control epidemic la granita, insa la noi e liber sa intri in tara si daca esti plin de bube si iti scuipi plamanii in fata ofiterului de frontiera.

Asadar intrebarea nu este daca va ajunge ci cand va ajunge si ce vor face autoritatile sa previna o epidemie.

Cand va ajunge? Probabil va fi confirmat pana la finalul verii.

Ce vor face autoritatile? Probabil nimic. Pozitia oficiala a Romaniei este in prezent negarea riscului epidemic si masurile de sanatate publica sunt strict pasive, bazate pe gestionarea cazurilor care ajung in spital. Nu mai avem nici legislatia necesara pentru a izola bolnavii infectiosi si a impiedica raspandirea comunitara a unei boli contagioase.

Te-ar mai interesa: RUNELE anunță bani și cadouri pentru ACEASTĂ zodie...

Lasand virusul SARS-CoV-2 sa circule liber in Romania am decis automat sa lasam toti virusii sa circule liber.

Vom avea deci cazuri de variola maimutei in Romania pana in toamana.

Inseamna ca vom avea si o epidemie? Nu!

Vestea buna este ca la stadiul actual virusul este putin contagios si e putin probabil ca variola maimutei sa devina pandemie in viitorul apropiat.

Vestea proasta se vede din grafic. Raspandirea oricarui virus depinde si de comportament nu doar de genetica. In mai putin de o luna, numarul global de cazuri a ajuns de 1 la peste 700 dintre care 1/3 in Marea Britanie si Spania, tari din care vor reveni in tara sute de mii de romani in aceasta vara. Pe langa cresterea sustinuta a numarului de cazuri noi, raspandirea aparent comunitara este o sursa mare de ingrijorare.

Potentialul epidemic este evident daca virusul este lasat sa circule si sa se adapteze la gazda umana, deci masurile de santate publica pe care incep sa le ia unele tari sunt prefect justificate.

E nevoie sa te ingrijorezi la nivel personal? Nu!

Riscul sa intalnesti o persoana infectata cu variola maimutei este inca de mii de ori mai mic decat cel de a te intalni cu o persoana infectata cu SARS-CoV-2, iar mortalitatea in caz de infectie este mai scazuta decat in cazul COVID-19.

De asemenea masurile elementare de combatere a COVID-19 (masca, distantarea fizica si igiena mainilor) vor preveni si infectarea cu variola maimutei.

Prin urmare daca te vei feri de COVID-19 vei fi ferit si de variola maimutei. Daca insa ai ghinion si te trezesti cu o eruptie pe fata sau in zonele intime si bube ca in varicela insotite de 1-3 zile de febra, trebuie sa te izolezi rapid si sa suni medicul de familie. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este mai rapid.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private