Sari la conținut

Octombrie: Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân. Alimente care pot reduce riscul de cancer de sân

Cancerul mamar

Octombrie: Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân. Alimente care pot reduce riscul de cancer de sân.

Luna de conștientizare a cancerului de sân este celebrată în perioada 1 octombrie – 31 octombrie și își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la acest tip de cancer.

Octombrie: Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân

Sâmbătă, 1 octombrie, mai multe clădiri din țară au fost luminate în roz – culoarea speranței. Activiștii, dar și autoritățile au tras astfel un semnal de alarmă asupra importanței prevenției și depistării din timp a acestei boli necruțătoare. Doar în România, cancerul la sân ucide anual peste 3 mii de femei.

Imediat după lăsarea întunericului, Palatul CEC din București a fost luminat în roz, ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, unul dintre cele mai necruțătoare diagnostice, mai ales dacă nu este depistat din timp.

Este pentru a 22-a oară când clădiri importante din țară sunt îmbrăcate în lumina roz. An de an, prin acest eveniment, Fundația Renașterea vrea să atragă atenția asupra importanței controalelor medicale periodice. Anul acesta, accentul a fost pus mai ales pe prevenția în rândul tinerelor. Pentru că niciodată nu este prea devreme să mergi la medic.

 „În România se depistează cancerul în stadiu 3 și 4. Adică foarte târziu, în timp ce în alte țări se depistează în stadiul 2, 1 sau chiar 0. Spre exemplu, în SUA, unde se desfășoară astfel de campanii de foarte mulți ani, unde femeile au acces gratuit la analize și la tratament, rata de supraviețuire din cancer de sân depășește 90%. În timp ce în România abia depășește 60%”, a atras atenția Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea.

Sănătatea femeilor este ceva despre care s-a vorbit deja, cu toate acestea, este timpul să se ridice preocupările lor legate de sănătate. Acest lucru le va permite să beneficieze de îngrijire adecvată și, în cele din urmă, le poate promova sănătatea și bunăstarea.

Alimente care pot reduce riscul de cancer de sân

Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor. Există o mulțime de factori care pot declanșa celulele canceroase și este extrem de important să ai grijă de tine.

De la urma unei diete sănătoase la exerciții fizice regulate și până la evitarea fumatului, există mai mulți pași de prevenție pe care îi puteți lua pentru a preveni riscurile de cancer de sân.

Mai mult de atât, puteți consuma și anumite alimente care vor ajuta la scăderea riscului de cancer de sân, datorită anumitor vitamine și antioxidanți pe care acestea le conțin.

Iată câteva alimente care pot ajuta la scăderea șanselor de cancer de sân.

1. Citrice: Fructele precum lămâile, portocalele, grapefruitul și altele au vitamina C, acid folic și alți compuși, cum ar fi carotenoizii și antioxidanții flavonoizi precum quercetina și hesperetina, toate acestea pot ajuta la protejarea împotriva cancerului de sân. Acești nutrienți au, de asemenea, efecte antioxidante și antiinflamatorii.

2. Fructe de pădure: Consumul regulat de fructe de pădure poate ajuta la reducerea riscurilor de cancer de sân, deoarece acestea conțin antioxidanți precum flavonoidele și antocianinele prezenți în ele. Acești antioxidanți ajută la asigurarea protecției împotriva daunelor celulare care împiedică în cele din urmă dezvoltarea celulelor canceroase.

3. Mere și pere: Aceste fructe au polifenoli antioxidanți prezenți în ele care ajută la inhibarea celulelor canceroase și scade riscul de cancer de sân. Consumul regulat al acestor fructe poate ajuta la asigurarea protecției.

Alte alimente, cum ar fi legumele crucifere, fasolea, anumite ierburi și condimente, dar și legumele cu frunze verzi, printre altele, sunt cunoscute că reduc riscurile de cancer de sân.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel