Sari la conținut

Oficial chinez de top recunoaște că vaccinurile au o eficiență scăzută

Cel mai înalt oficial din China pentru controlul bolilor, a declarat că vaccinurile actuale oferă o protecție scăzută împotriva coronavirusului, iar amestecarea acestora se numără printre strategiile luate în considerare pentru a le spori eficacitatea, conform AP News.

China a distribuit sute de milioane de doze de vaccinuri proprii în străinătate și se bazează pe ele pentru propria campanie de imunizare în masă.

Dar directorul Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, Gao Fu, a declarat sâmbătă la o conferință că ratele de eficacitate trebuie îmbunătățite.

„Vom rezolva problema întrucât vaccinurile actuale nu au rate de protecție foarte ridicate”, a spus Gao într-o prezentare privind vaccinurile chineze COVID-19 și strategiile de imunizare la o conferință din orașul Chengdu, din sud-vestul statului. „Se analizează acum dacă ar trebui să folosim vaccinuri diferite din diferite linii tehnice pentru procesul de imunizare”.

De asemenea, el a lăudat beneficiile vaccinurilor cu ARNm, tehnologia din spatele celor două vaccinuri văzute ca fiind cele mai eficiente, Pfizer-BioNTech și Moderna, la câteva luni după ce s-a întrebat dacă metoda de atunci nedovedită era sigură.

Într-un mesaj către The Associated Press, Gao a declarat duminică seara târziu că vorbește despre ratele de eficacitate pentru „vaccinurile din lume, nu în special pentru China”. El nu a răspuns la alte întrebări cu privire la ce vaccinuri se referea.

Într-o postare pe Weibo, acum indisponibilă, influentul cont „Vaccines and Science” a spus că comentariile lui Gao sunt „foarte sincere”. Dar a reamintit, de asemenea, cititorilor că administrarea dozei era încă importantă pentru protejarea țării.

El a redirecționat reporterii de la  AP News către un interviu pe care l-a făcut cu Global Times, publicație de stat, care a publicat mai multe articole ridicând îndoieli cu privire la siguranța vaccinului mRNA Pfizer. Gao a fost citat de presa duminică spunând că a fost înțeles greșit și că a vorbit doar în termeni generali despre îmbunătățirea eficacității vaccinului.

Beijingul a încercat în multiple rânduri să promoveze îndoiala cu privire la eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech, care folosește codul genetic numit ARN mesager, sau ARNm, pentru a crea sistemul imunitar.

Oficialii din domeniul sănătății de la o conferință de presă duminică nu au răspuns direct la întrebările despre comentariul lui Gao sau despre posibilele modificări ale planurilor oficiale. Dar un alt oficial al CDC a declarat că dezvoltatorii chinezi lucrează la vaccinuri pe bază de ARNm.

„Vaccinurile ARNm dezvoltate în țara noastră au intrat, de asemenea, în stadiul studiului clinic”, a declarat oficialul, Wang Huaqing. El nu a oferit nici o dată aproximativă pentru o posibilă utilizare.

Experții spun că amestecarea vaccinurilor sau imunizarea secvențială ar putea spori eficacitatea. Cercetătorii din Marea Britanie studiază o posibilă combinație de Pfizer-BioNTech și vaccinul AstraZeneca.

Gao și-a încheiat prezentarea sâmbătă cu laude pentru vaccinurile cu ARNm și a cerut inovarea în cercetare.

China are în prezent cinci vaccinuri utilizate în campania sa de imunizare în masă, trei vaccinuri cu virus inactivat de la Sinovac și Sinopharm, un vaccin unic de la CanSino și ultimul de la echipa lui Gao în parteneriat cu Anhui Zhifei Longcom.

Eficacitatea vaccinurilor variază de la puțin peste 50% la 79%, pe baza a ceea ce au spus companiile.

Vaccinul reprezentat de Gao a primit aprobarea de urgență în urmă cu o lună și nu a dezvăluit încă date publice despre eficacitatea sa.

Este prima dată când un oficial guvernamental a recunoscut public că rata de protecție este o preocupare în procesul de vaccinare”, spune Yanzhong Huang, senior pentru sănătate globală la Consiliul pentru relații externe.

China a administrat doze de 65 de milioane de doze în toată țara până la mijlocul lunii martie.

Spre deosebire de alți producători de vaccinuri, producătorii chinezi nu și-au publicat datele din studiile de fază 3, ceea ce a condus la acuzații de lipsă de transparență cu privire la eficacitatea vaccinului.

Orice nouă strategie va avea efecte în cele peste 20 de țări cărora China le furnizează vaccin. Din martie, China a furnizat 40 de milioane de doze în străinătate.

Chile se confruntă cu un alt val Covid din noile tulpini, în ciuda vaccinării cu Sinovac. Eficacitatea unei doze unice a fost de doar 3%, comparativ cu 56% pentru două doze.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: