Sari la conținut

Colesterolul ridicat: iată 10 semne de avertizare

semn dpe față
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
semnul care anunta deficitul de vitamine

Colesterolul este acel mic monstru de care mulți se tem, dar pe care nu toată lumea îl cunoaște bine. Ceea ce știm cu toții sigur este că atunci când colesterolul este ridicat, trebuie făcut ceva. Cu toate acestea, înainte de asta există simptome care indică un nivel exagerat de colesterol ridicat.

Umflături și amorțeală la nivelul extremităților

Umflarea și amorțeala la nivelul membrelor este unul dintre simptomele inițiale ale colesterolului ridicat. Această reacție are loc deoarece lipidele acumulate împiedică circulația optimă, reducând astfel fluxul de oxigen și nutrienți către mușchi.

Respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare sau halena este un semn foarte frecvent la pacienții care pot avea probleme cu colesterolul. Deoarece această substanță este secretată în ficat, acumularea sa excesivă îngreunează digestia, care se manifestă prin uscăciune și mirosuri neplăcute în gură.

Greutate și indigestie la stomac

Excesul de lipide din sânge și din ficat afectează metabolismul și împiedică procesul digestiv să decurgă normal, mai ales atunci când se consumă alimente bogate în grăsimi. Acesta este motivul pentru care un nivel ridicat de colesterol rău (LDL) și de colesterol total duce adesea la episoade continue de indigestie și greutate.

Amețeli și dureri de cap

Pe măsură ce colesterolul se depune în artere, circulația este din ce în ce mai afectată și oxigenarea celulară este perturbată. Aceasta se manifestă prin amețeli continue, pierderea echilibrului și dureri de cap de tensiune severe.

Probleme vizuale

Este obișnuit ca pacienții cu un nivel ridicat de colesterol LDL să aibă o umflătură galbenă a ochilor, iritații și vedere încețoșată, potrivit Clarin.

Constipație

Acumularea de lipide în artere afectează procesul digestiv. Cu alte cuvinte, pe măsură ce motilitatea intestinală scade, pot apărea episoade de constipație.

Dureri în piept

Durerea toracică este un simptom foarte ușor de identificat. Este aproape întotdeauna un motiv pentru un consult medical imediat. Deși multe boli sunt asociate cu apariția sa, majoritatea cazurilor sunt legate de efectele colesterolului LDL ridicat.

Disfuncție erectilă, slăbiciune și oboseală

La bărbați, colesterolul ridicat poate interfera cu funcția sexuală normală. Acumularea acestor lipide în vasele de sânge înrăutățește trecerea sângelui, inclusiv către organele sexuale. Ca urmare, funcția erectilă poate fi afectată. Sentimentele de slăbiciune, oboseală și dorința de a dormi la ore ciudate și în mod continuu sunt adesea cauzate de: deficiențe nutriționale, activitate fizică excesivă, boli sau niveluri ridicate de colesterol.

Afecțiuni ale pielii

Simptomele colesterolului ridicat pot include, de asemenea, afecțiuni ale pielii, cum ar fi urticaria și altele. Acestea se manifestă adesea prin pete roșii, umflături și o senzație inconfortabilă de mâncărime care este adesea dificil de controlat.

Calculi în vezica biliară

Colesterolul joacă un rol important în secreția de bilă, o substanță care ajută la digestia grăsimilor și la descompunerea alimentelor. Dar când este prea concentrat, se poate transforma în cristale și pietre dure care rămân în vezica biliară. Din acest motiv – pe lângă alți factori – apariția calculilor biliari ar putea fi un semn de colesterol ridicat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel