Sari la conținut

Om de afaceri mort din cauza unei supradoze de vitamina D. Suplimentele nu aveau nici o avertizare despre efectul secundar mortal

medicament împotriva malariei
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
medicament

Un om de afaceri pensionar a murit din cauza unei „supradoze” de vitamina D, după ce a luat suplimente care nu aveau pe ambalaj avertismente privind riscurile unui consum excesiv.

Conform directivelor NHS, toate persoanele cu vârsta peste patru ani sunt sfătuite să „ia în considerare” administrarea unei doze zilnice de vitamina D în lunile de toamnă și de iarnă, când soarele nu este suficient de puternic pentru ca organismul să o producă în mod natural.

Dar când David Mitchener, în vârstă de 89 de ani, a fost internat în spital după ce s-a îmbolnăvit, testele au arătat că nivelul său de vitamina D era la cel mai ridicat nivel care putea fi înregistrat de un laborator NHS, transmite Daily Mail.

El a murit la zece zile după ce a fost internat la Spitalul East Surrey, suferind de hipercalcemie, o acumulare de calciu în organism asociată cu un consum prea mare de vitamina D.

Această afecțiune poate slăbi oasele și poate afecta rinichii și inima.

Medicii solicită producătorilor să scrie pe ambalaj efectele secundare

Acum, un medic legist a redactat un raport de „prevenire a deceselor viitoare” care subliniază faptul că suplimentele pe care dl Mitchener le-a luat cel puțin în ultimele nouă luni nu au fost însoțite de un avertisment privind riscurile specifice sau efectele secundare ale consumului excesiv.

Jonathan Stevens a scris, de asemenea, Agenției pentru standarde alimentare și Departamentului de Sănătate și Asistență Socială, cerându-le să ia în considerare posibilitatea de a cere producătorilor de suplimente vitaminice să tipărească avertismente pe ambalaj.

Surse naturale de vitamina D
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei /Surse naturale de vitamina D

Hipervitaminoză D – o afecțiune rară cauzată de un aport prea mare de vitamina D

În timp ce menținerea unui aport adecvat de vitamina este necesară pentru a menține sănătatea oaselor, a dinților și a mușchilor, revista BMJ Case Reports a avertizat în 2022 că „la nivel global, există o tendință tot mai mare de hipervitaminoză D” – o afecțiune rară cauzată de un aport prea mare.

Acest avertisment a venit după ce un bărbat de vârstă mijlocie fără nume a petrecut opt zile în spital după ce a suferit timp de trei luni de vărsături, greață și crampe la picioare cauzate de începerea unui regim intensiv de suplimente de vitamine.

Într-un caz fără legătură în 2019, un medic legist a decis că neglijența unui medic de familie a contribuit la moartea unui pensionar căruia i s-a prescris în mod greșit prea multă vitamina D.

Domnul Mitchener, din Oxted, Surrey, a fost internat în spital la 10 mai anul trecut, suferind de hipercalcemie, potrivit raportului publicat de către medicul legist adjunct din Surrey.

Testele au arătat că nivelul său de vitamina D era la nivelul maxim înregistrabil de către laborator.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel