Sari la conținut

OMS: Alertă globală privind medicamentele Ozempic contrafăcute

medicament
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală cu privire la versiunile false ale Ozempic – care a devenit popular ca modalitate de a pierde în greutate.

Medicamentul este uneori cunoscut sub numele de „injecție pentru slăbit”, în ciuda faptului că scopul său principal este un tratament pentru diabetul de tip 2.

OMS a declarat că medicamentele false ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate.

Organizația a sfătuit oamenii să se aprovizioneze cu acest medicament numai din surse de încredere, cum ar fi un medic, mai degrabă decât de pe site-uri obscure online sau prin intermediul rețelelor sociale.

Ingredientul activ din Ozempic – semaglutida – ajută persoanele cu diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, injecția săptămânală semnalează, de asemenea, creierului că suntem sătui. Astfel, medicamentul ajută oamenii să slăbească prin reducerea poftei de a mânca.

Persoanele care nu suferă de diabet, au apelat la acest medicament pentru a pierde în greutate, titrează BBC.

Acest lucru a dus la penurii pentru persoanele cu diabet de tip 2 și a creat o piață pentru medicamentele contrafăcute.

OMS a declarat că a urmărit rapoartele în creștere ale Ozempic dubios în întreaga lume începând cu 2022.

Loturile false au fost confiscate de autoritățile din Regatul Unit, SUA și Brazilia.

Riscuri pentru sănătate

„Recomandăm profesioniștilor din domeniul sănătății, autorităților de reglementare și publicului să fie conștienți de aceste loturi falsificate de medicamente”, a declarat Dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru medicamente esențiale și produse de sănătate.

OMS a avertizat că unele injecții falsificate ar putea să nu conțină deloc semaglutid sau altele ar putea conține alte medicamente, cum ar fi insulina, ceea ce ar putea duce la efecte „imprevizibile”.

„Aceste produse falsificate ar putea avea efecte nocive asupra sănătății oamenilor”, a declarat OMS.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Regatul Unit a confiscat un lot de Ozempic fals în luna octombrie a anului trecut.

Acestea ajunseseră în țară de la furnizori legitimi din Austria și Germania și păreau să aibă ambalaje autentice.

Dr. Alison Cave, ofițer-șef pentru siguranță al organizației, a declarat că injectarea unor astfel de produse „vă poate pune sănătatea în pericol”.

O versiune mai puternică a Ozempic a fost dezvoltată special pentru pierderea în greutate și este comercializată ca Wegovy.

Ozempic dispare din farmaciile din România, de la 31 iulie

Medicamentul Ozempic, util bolnavilor de diabet şi, mai nou, folosit pentru slăbit, se va retrage de pe piaţa din România, a anunţat preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Bogdan Timar, potrivit news.ro.

Medicamentul va mai fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie, iar pastila nu va fi retrasă din motive de siguranţă, ci din raţiuni financiare.

„Din păcate, într-adevăr, Ozempicul se va retrage din piaţa din România.

Trebuie menţionat că retragerea nu ţine de motive de siguranţă, adică nu au fost probleme medicale în urma administrării Ozempicului, singurul motiv pentru care este retras e reprezentat de motivele financiare.

Practic, costul Ozempicului nu mai putea fi acoperit la nivelul în care era solicitat de către producător.

În ceea ce priveşte retragerea acestei variante terapeutice, care a fost de succes pentru tratamentul diabetului zaharat, tip 2, există în continuare alternative.

Alternativele sunt fie tablete care conţin aceeaşi substanţă activă, practic tot semaglutida, fie alte tratamente injectabile care pot să fie administrate spre exemplificare atât săptămânal, cum se întâmpla şi în cazul Ozempicului, cât şi zilnic”, a declarat Bogdan Timar.

Ce trebuie să facă pacienții care urmau tratamentul cu Ozempic?

El a precizat ce trebuie să facă pacienţii care foloseau acest medicament.

„În ceea ce priveşte ce ar trebui să facă pacienţii cu diabet zaharat tip 2, care erau în tratament cu Ozempic, aceştia trebuie să se adreseze medicului diabetolog pentru a conveni împreună cu medicul diabetolog calea de urmat în continuare şi anume înlocuitorul acestui tratament.

Există variante de a înlocui Ozempicul atât cu aceeaşi substanţă terapeutică, aceeaşi moleculă, cât şi cu alte variante din aceeaşi clasă care au o acţiune similară prin prisma reducerii valorilor glicemiei”, a precizat oficialul.

Bogdan Timar a precizat că nu este o cifră exactă a celor care foloseau Ozempic, dar se poate estima că este vorba de 8-10%.

„Nu avem în acest moment dat o cifră foarte exactă, dar putem estima că pacienţii cu diabet utilizau din acea clasă terapeutică, şi aici vorbim despre mai multe terapii care acţionează la fel, într-o proporţie de aproximativ 8-10%”, a mai afirmat preşedintele Societăţii Romane de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Ozempic nu este un medicament aprobat pentru tratamentul obezităţii

Sursă foto: NY Post

De asemenea, el a menţionat că Ozempic nu este o medicaţie aprobată pentru tratamentul obezităţii.

 „În ceea ce priveşte medicaţia pentru tratamentul obezităţii, aceasta este în continuare disponibilă la noi în ţară şi poate fi utilizată fără probleme de către persoanele care au obezitate”, a mai precizat Bogdan Timar.

El a fost întrebat dacă nu există riscul să apară o piaţă neagră a Ozempicului în România.

„Din punctul meu de vedere e puţin probabil ca Ozempicul să fie adus din alte ţări în România, din cauza costurilor.

Practic acesta a fost şi motivul pentru care Ozempicul nu se mai regăseşte la noi în ţară.

 

Preţul cu care se vindea Ozempicul în România este un preţ mult mai mic decât alte state din Uniunea Europeană, ceea ce face ca dacă va apărea acest circuit  paralel prin care va fi adus Ozempicul din alte ţări în România, preţul va fi mult mai mare.

De altfel, acesta este şi motivul pentru care Ozempicul a fost retras de la noi din ţară, un preţ disproporţionat faţă de preţul din alte ţări ale Uniunii Europene, unde preţul este mult mai mare decât cel din România”, a mai transmis Bogdan Timar.

Medicamentul Ozempic, în toate cele trei concentraţii – 0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg – şi sub formă de soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale – va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie, anunţă Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel