vineri, februarie 26, 2021

Alimente care cresc imunitatea. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un articol cu sfaturi de nutriție de care să ținem cont în timpul pandemiei de COVID-19. Cei care au o dietă bine echilibrată tind să fie mai sănătoși, au sisteme imunitare mai puternice și cu un risc mai mic de a contracta boli cronice și boli infecțioase, se arată într-un material al Organizației Mondiale a Sănătății.

Așadar, ar trebui să măncăm o varietate de alimente proaspete și neprocesate în fiecare zi pentru a obține vitaminele, mineralele, fibrele dietetice, proteinele și antioxidanții de care are nevoie organismul nostru. De asemenea, este bine să bem suficientă apă, să evităm zahărul, grăsimea și sarea pentru a reduce semnificativ riscul de supraponderale, obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer.

Alimente care cresc imunitatea. Alimente proaspete

Mâncați fructe, legume, leguminoase (de exemplu linte, fasole), nuci și cereale integrale (de exemplu, porumb, mei, ovăz, grâu, orez brun sau tuberculi de amidon sau rădăcini precum cartof sau manioc) și alimente din surse animale (de exemplu, carne, pește, ouă și lapte).

Mănâncă zilnic: 2 căni de fructe (4 porții), 2,5 căni de legume (5 porții), 180 g boabe și 160 g carne și fasole (carne roșie poate fi consumată de 1-2 ori pe săptămână și păsări de curte 2 −3 ori pe săptămână).

Pentru gustări, alegeți legume crude și fructe proaspete, mai degrabă decât alimente bogate în zahăr, grăsimi sau sare.

Nu gătiți exagerat legumele și fructele, deoarece acest lucru poate duce la pierderea de vitamine importante.

Atunci când consumați legume și fructe la conserve sau uscate, alegeți soiuri fără adaos de sare sau zahăr.

Hidratare

Apa este esențială pentru viață. Transportă nutrienți și compuși în sânge, îți reglează temperatura corpului, scapă de deșeuri și unge și amortizează articulațiile.

Beți 8-10 căni de apa in fiecare zi

Apa este cea mai bună alegere, dar puteți consuma și alte băuturi, fructe și legume care conțin apă, de exemplu suc de lămâie (diluat în apă și neindulcit), ceai și cafea. Însă aveți grijă să nu consumați prea multă cofeină și evitați sucurile de fructe îndulcite, siropurile, concentratele de suc de fructe, fainoase și băuturil carbogazoase, deoarece toate conțin zahăr.

Mâncați cantități moderate de grăsimi și ulei

Consumați grăsimi nesaturate (de exemplu, grăsimi din pește, avocado, nuci, ulei de măsline, soia, floarea soarelui și porumb) mai degrabă decât grăsimi saturate (care se găsesc în carne grasă, unt, palmier și ulei de nucă de cocos, smântână, brânză și untură).

Alegeți carnea albă (de exemplu, păsările de curte) și peștele, care, în general, au un conținut scăzut de grăsimi, mai degrabă decât carnea roșie.

Evitați carnea procesată, deoarece are un conținut mare de grăsimi și sare.

Atunci când este posibil, optați pentru lapte și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau cu conținut redus de grăsimi.

Evitați grăsimile trans produse industrial. Acestea se găsesc adesea în alimente procesate, fast-food, gustări, mâncare prăjită, pizza congelată, plăcinte, fursecuri și margarină.

Alimente care cresc imunitatea. Mai puțin zahăr și sare

Când gătiți și pregătiți mâncarea, limitați cantitatea de sare și condimente bogate în sodiu (de exemplu, sos de soia și sos de pește).

Limitați aportul zilnic de sare la mai puțin de 5 g (aproximativ 1 linguriță) și folosiți sare iodată.

Evitați alimentele (snacks) cu conținut ridicat de sare și zahăr.

Limitați consumul de băuturi răcoritoare sau carbogazoase și alte băuturi cu conținut ridicat de zahăr (de ex. sucuri de fructe, concentrate și siropuri de fructe, lapte aromat și băuturi cu iaurt).

Alege fructe proaspete în loc de gustări dulci, cum ar fi prăjituri, prăjituri și ciocolată.

Evitați să mâncați la restaurant

Mâncați acasă pentru a reduce contactul cu alte persoane și pentru a reduce riscul de a fi expus la COVID-19. Vă recomandăm să mențineți o distanță de cel puțin 1 metru între dvs. și persoanele care prezintă simptome precum tusea sau care strănută.

Acest lucru nu este întotdeauna posibil în medii sociale aglomerate, cum ar fi restaurantele și cafenele.

Picăturile de la persoanele infectate pot ateriza pe suprafețe și pe mâinile oamenilor (de exemplu, clienți și personal), iar din cauza traficului mare de persoane, nu puteți spune dacă mâinile sunt spălate suficient de mult, iar suprafețele sunt curățate și dezinfectate suficient de rapid.

Ultimele stiri

Parteneri