Sari la conținut

OMS, avertisment major despre o boală periculoasă care va afecta şi sudul Europei

OMS
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
OMS trage un nou semnal de alarmă

Din cuprinsul articolului

Potrivit estimărilor oficialilor organizaţiei cu sediul la Geneva, această boală cu potenţial letal va deveni în acest deceniu o ameninţare majoră în sudul Europei, în sudul Statelor Unite şi în noi zone din Africa.

Cercetătorul-şef al OMS, Jeremy Farrar susţine că riscul major de extindere a bolii în zone ferite până acum de această ameninţare se explică prin faptul că temperaturile mai ridicate creează condiţiile propice pentru ca ţânţarii purtători ai virusului să se răspândească.

Boala este de mult timp un flagel în mare parte din Asia şi America Latină, provocând aproximativ 20.000 de decese în fiecare an. Ratele de îmbolnăvire au crescut deja de opt ori la nivel global începând din 2000, în mare parte din cauza schimbărilor climatice, precum şi a creşterii circulaţiei oamenilor şi a urbanizării.

Multe cazuri rămân neînregistrate, dar în 2022 au fost raportate 4,2 milioane de cazuri în întreaga lume. Oficialii din domeniul sănătăţii publice au avertizat că anul acesta se aşteaptă niveluri aproape record de transmitere. În prezent, Bangladeshul se confruntă cu cea mai gravă epidemie din istoria sa, cu peste 1.000 de decese, transmite Reuters.

„Trebuie să vorbim mult mai proactiv despre febra Dengue”, a declarat pentru Reuters Jeremy Farrar, specialist în boli infecţioase care s-a alăturat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Trebuie să pregătim cu adevărat ţările pentru modul în care vor face faţă presiunii suplimentare care va veni în viitor în multe, multe oraşe mari”, a avertizat cercetătorul-şef al OMS.

„Îngrijirea clinică este cu adevărat intensivă, necesită un raport ridicat de asistente medicale la pacienţi”, arată cercetătorul. „Sunt foarte îngrijorat când acest lucru va deveni o problemă importantă în Africa subsahariană”, a mărturisit Farrar, potrivit sursei citate de News.ro.

Cum se manifestă boala

Cei care fac boala pot avea febră, spasme musculare şi dureri articulare atât de severe, încât sunt cunoscute sub numele de „febra oaselor rupte”. În cazurile severe – mai puţin de 1% – boala poate fi fatală.

Nu există un tratament specific pentru denga, deşi există un vaccin disponibil. La începutul acestei săptămâni, OMS a recomandat vaccinul Qdenga de la Takeda Pharmaceuticals pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani din zonele în care infecţia reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică.

Încălzirea globală

Denga este răspândită de ţânţarii Aedes aegypti infectaţi, care se comportă diferit faţă de cei purtători de malarie. De exemplu, aceştia înţeapă oamenii în interiorul locuinţelor şi activează toată ziua, nu numai peste noapte. De asemenea, aceşti ţânţare se înmulţesc în ape foarte puţin adânci.

În plus, o prevenire adecvată ar include planuri de triaj pentru spitale, precum şi inovaţii ştiinţifice, alături de alţi factori cheie, cum ar fi planificarea urbană, pentru a evita zonele cu apă stătătoare în apropierea locuinţelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel