luni, ianuarie 30, 2023

OMS avertizează: „Scăderea vigilenţei lasă uşa deschisă apariţiei unei noi variante susceptibile să se răspândească rapid şi să înlocuiască varianta Omicron, dominantă în prezent, a explicat Tedros la o conferinţă de presă.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează că relaxarea strategiilor de combatere a pandemiei COVID-19 continuă să creeze condiţii ideale pentru apariţia unor noi variante de coronavirus potenţial mai mortale,  potrivit AFP şi Reuters, citat de Agerpres.

Te-ar mai interesa: 14 medici colaboratori ai spitalului WPK din Viena...

Avertismentul lui Tedros Adhanom Ghebreyesus

Deşi circa 90% din populaţie a dobândit o formă de imunitate, noile variante pot apărea, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS estimează că cel puţin 90% din populaţia mondială are la ora actuală o anumită formă de imunitate în faţa virusului SARS-CoV-2, datorită unei infecţii anterioare sau a vaccinării, a anunţat directorul OMS.

Cu toate acestea, el avertizat asupra tentaţiei de a crede în mod prematur că faza emergentă a pandemiei s-a terminat, pentru că încă nu am ajuns aici, iar lacunele de monitorizare, testare, secvenţiere şi vaccinare continuă să creeze condiţiile ideale pentru apariţia unei noi variante de îngrijorare care ar putea cauza o mortalitate semnificativă.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Zicala ”gras și sănătos” e cât ...

Peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte periculoase

Potrivit directorului OMS, în prezent circulă peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte contagioase şi care prezintă mutaţii ce le permit să ocolească mai uşor barierele imunitare.

OMS emite noi recomandări:

Masca ar putea deveni din nou obligatorie. Declarație comună a CE, OMS și ECDC
Obligația de a purta măști în locuri închise și aglomerate poate să nu mai fie doar o amintire a pandemiei.

Te-ar mai interesa: Vitamina la care au deficit 60% dintre adulți și c...

Revenire la obligația de a purta măști în interior?

Din Statele Unite până în Europa, autoritățile sanitare iau în considerare serios reintroducerea acestei măsuri pentru a reduce nu numai răspândirea Covid-19, ci și gripa sezonieră și virusul sincițial respirator.

În primul rând este Covid-19. În California, de exemplu, cazurile de coronavirus și ratele de spitalizare au crescut dramatic, mai ales în unele zone ale țării. În Los Angeles, autoritățile sanitare au avertizat că poate fi necesară în curând o revenire la obligația de a purta măști în interior.

Te-ar mai interesa: Cum poți să reduci glicemia în caz de urgență, cu ...

S-a triplat și numărul internărilor

Conform normelor în vigoare, această obligație se declanșează atunci când sunt peste 200 de cazuri pe săptămână la fiecare 100.000 de locuitori. Rata actuală este de 188.

De la începutul lunii noiembrie s-a triplat și numărul internărilor. ”Aceste numere demonstrează în mod clar că virusul Covid este încă printre noi”, a declarat joi directorul de sănătate publică din Los Angeles, Barbara Ferrer, potrivit căreia măștile ar putea deveni obligatorii de la sfârșitul anului, notează Europa Today.

Te-ar mai interesa: De ce apare pofta de murături în sarcină? Adevărul...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private