Sari la conținut

OMS cere evacuarea zilnică a pacienţilor din Fâşia Gaza în Egipt

sursa foto: timesofisrael.com

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)  cere stabilirea unor fluxuri zilnice regulate de pacienţi din Fâşia Gaza în Egipt, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor palestiniene suprasolicitate.

OMS speră să poată desfăşura cât mai curând o echipă în Gaza pentru evaluarea situaţiei şi cere implementarea unui „mecanism pentru facilitarea evacuării pacienţilor în starea cea mai critică”, a declarat presei de la Geneva şeful biroului organizaţiei în teritoriile palestiniene ocupate, Richard Peeperkorn, printr-o videoconferinţă la care a participat din Ierusalim. El a explicat că ar trebui evacuaţi zilnic 50-60 de pacienţi.

OMS a trimis presei o notă în care cere organizarea de „evacuări medicale zilnice fără obstacole şi în siguranţă pentru pacienţii grav răniţi şi bolnavi, către Egipt”, transmite AFP. Organizaţia a arătat că 47 din cele 72 de centre de asistenţă medicală primară din Gaza nu mai funcţionează, iar 25 din cele 36 de spitale nu mai sunt operaţionale, în timp ce unităţile rămase deschise se confruntă cu dificultăţi. Peeperkorn a comentat că „este clar că asta nu este suficient pentru a face faţă necesităţilor continue cauzate de ostilităţi”.

Numărul locurilor în spitale s-a înjumătăţit

Înainte de atacul din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului, care a declanşat riposta israeliană în Gaza, pe acest teritoriu erau disponibile circa 3.500 de paturi de spital. În prezent, mai sunt doar aproximativ 1.400, a afirmat oficialul OMS.

depre transportul bolnavilor din Gaza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

El a mai relatat că în rândul populaţiei palestiniene sunt zeci de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute şi de diaree, iar OMS este îngrijorată şi de varicelă şi bolile dermatologice.

Israelul şi-a intensificat în ultimele zile asediul asupra oraşului Gaza, în special asupra spitalelor, cum este Al-Shifa, acuzând gruparea islamistă Hamas că le foloseşte ca baze şi se ascunde după „scutul uman” format din bolnavi.

„La OMS, suntem extrem de îngrijoraţi pentru securitatea pacienţilor şi a personalului, nu doar la Al-Shifa, ci şi în alte spitale”, a subliniat Peeperkorn, potrivit sursei citate de Agerpres.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel