Sari la conținut

OMS, în alertă! Sirop de tuse pentru copii, cu substanţe toxice

Organizația Mondială a Sănătății are în vedere extinderea alertei medicale referitoare la siropul de tuse pentru copii, după descoperirea unui lot problematic.

Autoritățile de reglementare a medicamentelor din Tanzania și Rwanda au retras deja un lot din siropul de tuse Benylin, fabricat de Johnson & Johnson, ca măsură de precauție, după ce autoritățile nigeriene au descoperit niveluri ridicate de toxicitate în urma testelor de laborator.

Zeci de decese din cauza nivelurilor ridicate de toxicitate

Testele de laborator asupra acestui sirop de tuse derulate de autoritatea nigeriană de reglementare a medicamentelor au indicat niveluri ridicate de dietilen glicol, substanţă toxică ce a fost deja corelată cu moartea a zeci de copii în Gambia, Uzbekistan, Indonezia şi Camerun, începând cu anul 2022.

Lotul retras a fost fabricat de J&J în Africa de Sud în mai 2021, deşi în prezent marca de sirop pediatric Benylin aparţine companiei americane Kenvue, fosta divizie Consumer Healthcare a grupului J&J, care s-a separat de grup în urmă cu un an, potrivit Agerpres.

Ambele companii au refuzat să deocamdată să comenteze pe această temă. Compania Kenvue a anunţat în cursul acestei săptămâni că desfăşoară o evaluare proprie a situaţiei şi că a contactat autorităţile sanitare pentru a stabili ce trebuie făcut.

De la anunţul făcut de Nigeria, alte cinci ţări africane au rechemat aceste siropuri de la raft – Rwanda, Kenya, Tanzania, Zimbabwe şi Africa de Sud, unde a fost produs siropul de tuse.

Africa de Sud a mers şi mai departe şi a luat decizia de a rechema un lot suplimentar din acest sirop de tuse folosit şi pentru tratarea unor reacţii alergice la copii, precum rinita alergică sezonieră (febra fânului).

Acest compus toxic este cunoscut pentru a induce simptome severe la ingestie, inclusiv dureri abdominale, vărsături și leziuni renale acute, notează nairametrics.com.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel