joi, martie 30, 2023

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat vineri că sfârșitul pandemiei de COVID-19 este departe, invocând o creștere a cazurilor în ultimele sale date săptămânale.

Agenția de sănătate a ONU a declarat anterior că faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în acest an, dar va depinde de cât de repede ne îndeplinim obiectivul de a vaccina 70% din populația din fiecare țară, printre alți factori.

Te-ar mai interesa: Rafila acuză interese politice în gestionarea fond...

Întrebată de un jurnalist despre momentul încheierii pandemiei, Margaret Harris a spus că este „departe de a se termina”. „Suntem cu siguranță în mijlocul pandemiei”, a adăugat ea.

După mai bine de o lună de scădere, cazurile de COVID au început să crească în întreaga lume săptămâna trecută, a spus OMS, cu blocaje în Asia și provincia Jilin din China luptându-se pentru a controla un focar.

O combinație de factori a cauzat creșterile, inclusiv varianta foarte transmisibilă Omicron și verișoara sa subvarianta BA.2 și ridicarea măsurilor de sănătate publică și sociale, a spus OMS, potrivit Reuters.

Te-ar mai interesa: Conferința „Galatia 2023” aduce în România special...

măsurile de relaxare

OMS avertizează: Ucraina este amenințată de boli infecțioase grave

Bolile infecțioase sunt susceptibile să se răspândească pe măsură ce invazia Rusiei deplasează oamenii și perturbă serviciile de sănătate.

Pe lângă efectele brutale și imediate ale invaziei Rusiei, poporul ucrainean se confruntă cu un atac de boli infecțioase. Unele amenințări, cum ar fi răspândirea COVID-19, sunt imediate, deoarece oamenii se înghesuie în subsoluri, stații de metrou și adăposturi temporare pentru a se proteja de bombardamente.

Te-ar mai interesa: AI GRIJĂ! Acest obicei zilnic poate duce la cancer...

Fără apă și canalizare adecvate, cazurile de boli diareice vor crește cu siguranță. Riscul de apariție a focarelor de poliomielită și rujeolă este mare.

Și pe măsură ce unitățile de sănătate și drumurile sunt reduse la dărâmături, accesul la serviciile de diagnostic și tratamente pentru tuberculoză (TB) și HIV/SIDA este întrerupt, ceea ce se va adăuga la povara lor deja vertiginoasă.

Te-ar mai interesa: Antibiotice naturale: scapă de infecțiile bacterie...

„Sunt foarte, foarte îngrijorat în legătură cu Ucraina. În primul rând, acest lucru ar putea duce la un conflict pe termen lung care va distruge complet sistemul de sănătate”, spune Lucica Ditiu, medic român și director executiv al Parteneriatului Stop TB din Geneva, Elveția.

Transmiterea nedetectată este probabil semnificativă

Când Rusia a invadat pe 24 februarie, Ucraina iese din cel mai rău val din Omicron, care atinsese apogeul în acea lună. Testarea COVID-19 a căzut acolo de când a început conflictul, ceea ce înseamnă că transmiterea nedetectată este probabil semnificativă, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la un briefing de presă din 2 martie. scrie Nature.

Te-ar mai interesa: Alimentul dulce care hrăneşte celula hepatică. Ind...

În toată țara, ratele de vaccinare împotriva COVID-19 sunt periculos de scăzute – aproximativ 65% în Kiev, dar până la 20% în unele oblaste sau regiuni, a declarat Jarno Habicht, șeful biroului OMS din Ucraina, crescând riscul de boli severe și moarte. (În Regatul Unit, 73% din populație este vaccinată.)

O neîncredere de lungă durată în vaccinuri în rândul populației a împiedicat eforturile de imunizare pentru alte boli prevenite prin vaccinare, cum ar fi rujeola și poliomielita, de asemenea.

Provocările se intensifică

Ucraina se confrunta deja cu un focar de poliomielită derivată din vaccin: au fost două cazuri în vestul țării anul trecut, cel mai recent în decembrie. Poliovirusul a fost izolat și de la 19 contacte sănătoase. (Deoarece poliovirusul paralizează doar unul din aproximativ 200 de oameni pe care îi infectează, focarul este mult mai mare decât ar sugera doar numărul de cazuri.)

Conflictul a întrerupt o campanie de 3 săptămâni de vaccinare a aproape 140.000 de copii, lansată la 1 februarie; a afectat și supravegherea poliomielitei, așa că virusul s-ar putea răspândi nedetectat, avertizează Global Polio Eradication Initiative, cu sediul la Geneva.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private