Categories: Stil de viaţă

Oncolog: Obiceiul care scade cu 50% riscul de recidivă a cancerului. „Sunt într-adevăr niște rezultate absolut incredibile”

Cancerul este o afecțiune gravă ce îți poate pune viața în pericol. Multe forme de cancer pot fi vindecate, însă tratarea poate implica un proces dificil. De asemenea, după recuperare, recidiva este cel mai temut scenariu. Care este obiceiul care poate diminua riscul de recidivă a cancerului cu până la 50%?

După încheierea tratamentului recomandat, majoritatea pacienților trec printr-o perioadă care implică monitorizarea riscului de recidivă a cancerului. În acest timp, pacienții continuă o urmărire imagistică a evoluției. De asemenea, în această perioadă, adoptarea unui stil de viață sănătos poate fi esențial. Mircea Dediu, renumit oncolog, explică pentru DC Medical care este cel mai eficient obicei prin care se poate diminua riscul de recidivă.

Eu consider că poate la fel de important, dacă nu mai important, decât toate eforturile care se fac în depistarea precoce a recidivei sunt recomandările pe care trebuie să le facem, și nu le facem, în legătură cu stilul de viață. Există, în momentul de față studii, e adevărat puțin mediatizate pentru că nu fac impact, în care se arată că exercițiul fizic aduce o reducere de mai mult de 50% în rata de recădere.

Nu e nevoie de absolut nimic decât de o activitate fizică și mă refer la una rezonabilă. Nu e vorba de mers la sală și făcut acolo! Nu! E vorba într-adevăr de mersul pe jos, de dus mașina cât mai departe în locul de parcare, de urcat câteva etaje în fiecare zi, dacă stai la 9 să te duci numai până la 7 cu liftul și să urci două etaje, și să cobori pe scări. Despre asta e vorba. Și sunt într-adevăr niște rezultate absolut incredibile”, explică Mircea Dediu, medic primar Oncologie, doctor în Științe Medicale și Șef Secție Oncologie Medicală la Spitalul Clinic Sanador.

Ce implică mișcarea fizică, în această circumstanță?

”De ce se întâmplă asta, ce legătură este între boala neoplazică și activitatea fizică este foarte complicat, nu le știu în mod fundamental, dar categoric că există. (…) Activitate fizică o numim generic, dar repet nu este vorba de alergat la un pacient în vârstă, sau cine știe ce lucruri. Nu, este vorba să evite sedentarismul și să caute să se scoale și să facă o mică plimbare , să se întoarcă înapoi, să caute să-și extindă activitatea pe parcursul zilei. Și încă o dată, sunt beneficii extrem de mari”, adaugă medicul.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: