Sari la conținut

Oncolog: Obiceiul care scade cu 50% riscul de recidivă a cancerului. „Sunt într-adevăr niște rezultate absolut incredibile”

antrenamentul cardio
Sursa: Unsplash

Cancerul este o afecțiune gravă ce îți poate pune viața în pericol. Multe forme de cancer pot fi vindecate, însă tratarea poate implica un proces dificil. De asemenea, după recuperare, recidiva este cel mai temut scenariu. Care este obiceiul care poate diminua riscul de recidivă a cancerului cu până la 50%?

După încheierea tratamentului recomandat, majoritatea pacienților trec printr-o perioadă care implică monitorizarea riscului de recidivă a cancerului. În acest timp, pacienții continuă o urmărire imagistică a evoluției. De asemenea, în această perioadă, adoptarea unui stil de viață sănătos poate fi esențial. Mircea Dediu, renumit oncolog, explică pentru DC Medical care este cel mai eficient obicei prin care se poate diminua riscul de recidivă.

Eu consider că poate la fel de important, dacă nu mai important, decât toate eforturile care se fac în depistarea precoce a recidivei sunt recomandările pe care trebuie să le facem, și nu le facem, în legătură cu stilul de viață. Există, în momentul de față studii, e adevărat puțin mediatizate pentru că nu fac impact, în care se arată că exercițiul fizic aduce o reducere de mai mult de 50% în rata de recădere.

Nu e nevoie de absolut nimic decât de o activitate fizică și mă refer la una rezonabilă. Nu e vorba de mers la sală și făcut acolo! Nu! E vorba într-adevăr de mersul pe jos, de dus mașina cât mai departe în locul de parcare, de urcat câteva etaje în fiecare zi, dacă stai la 9 să te duci numai până la 7 cu liftul și să urci două etaje, și să cobori pe scări. Despre asta e vorba. Și sunt într-adevăr niște rezultate absolut incredibile”, explică Mircea Dediu, medic primar Oncologie, doctor în Științe Medicale și Șef Secție Oncologie Medicală la Spitalul Clinic Sanador.

Ce implică mișcarea fizică, în această circumstanță?

”De ce se întâmplă asta, ce legătură este între boala neoplazică și activitatea fizică este foarte complicat, nu le știu în mod fundamental, dar categoric că există. (…) Activitate fizică o numim generic, dar repet nu este vorba de alergat la un pacient în vârstă, sau cine știe ce lucruri. Nu, este vorba să evite sedentarismul și să caute să se scoale și să facă o mică plimbare , să se întoarcă înapoi, să caute să-și extindă activitatea pe parcursul zilei. Și încă o dată, sunt beneficii extrem de mari”, adaugă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel