Sari la conținut

Cum începi un stil de viață sănătos și ce afecțiuni grave poți evita?

un stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos și echilibrat se rezumă la alimentația corespunzătoare, mișcare și odihnă suficientă. Funcțiile organismului beneficiază de un astfel de stil, întrucât putem susține sistemul imunitar și valorile normale ale substanțelor din corp. Un stil de viață haotic poate crește riscul de a dezvolta tot felul de afecțiuni grave, precum diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare. Cum îți poți îmbunătăți stilul de viață și de ce ar trebui să îl menții echilibrat?

Un stil de viață sănătos ne poate ține departe de multe suferințe fizice. Majoritatea afecțiunilor dezvoltate apar ca urmare a rutinei nesănătoase de zi cu zi, fie că este vorba despre alimentație, lipsa de mișcare sau de odihna necorespunzătoare. Iată cu ce începi un nou stil de viață, mult mai echilibrat și sănătos, potrivit Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, specialist în igiena alimentației și nutriție, citată de Adevărul.

„Alimentaţia raţională, somnul suficient, hidratarea şi mişcarea sunt punctele cardinale pentru a avea un stil de viaţă echilibrat. Este foarte important să avem o alimentaţie bogată în fibre, dar săracă în glucide simple şi grăsimi, alături de un stil de viaţă activ, deoarece supraponderalitatea şi obezitatea sunt de regulă problemele care preced şi însoţesc, în cele mai multe cazuri, diabetul.

Astăzi, nu mai există, ca în trecut, un regim alimentar pentru diabetici, nu există restricţii absolute, dar alimentele cu index glicemic mare, cele bogate în zaharuri şi grăsimi trebuie mâncate cât mai rar sau chiar deloc. Produsele de cofetărie, pâinea albă, fructele uscate, anumite fructe proaspete, orice preparat din cereale rafinate nu sunt prietenoase cu corpul nostru, iar în cazul îmbolnăvirii de diabet, acestea trebuie evitate aproape total”, explică medicul, potrivit Adevărul.

De asemenea, modul de preparare al alimentelor este la fel de important. Medicul recomandă ca alimentele să fie gătite la cuptor sau la abur. Alimentele gătite prin prăjire sunt mult mai nesănătoase și conțin un surplus de ulei și grăsimi dăunătoare. Hidratarea, cu atât mai mult, este un element esențial în menținerea sănătății, spune expertul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel