vineri, iulie 23, 2021

ONU, avertisment despre următoarea pandemie: „Nu există niciun vaccin care să o vindece”

„Seceta este o criză globală ascunsă care riscă să devină următoarea pandemie dacă țările nu iau măsuri urgente

în ceea ce privește gestionarea apei și a terenurilor și abordarea situației de urgență climatică”, este anunțul ONU.

Seceta este pe punctul de a deveni următoarea pandemie şi nu există niciun vaccin care să o vindece. Cea mai mare parte a lumii va trăi cu stres hidric în următorii câţiva ani. Cererea va depăşi oferta în anumite perioade.

Seceta este un factor major în degradarea terenurilor şi în scăderea randamentelor pentru culturile majore”, a declarat Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru reducerea riscului de dezastre, potrivit The Guardian.

ONU, avertisment despre următoarea pandemie: „Oamenii trăiesc cu secetă de 5.000 de ani, dar ceea ce vedem acum este foarte diferit”

Nici ţările dezvoltate nu au scăpat. SUA, Australia şi sudul Europei s-au confruntat cu secetă în ultimii ani. Seceta costă peste 6 miliarde de dolari pe an ca impact direct în SUA şi aproximativ 9 miliarde de euro în UE, dar şi aceste sume pot fi subestimate,

Oamenii trăiesc cu secetă de 5.000 de ani, dar ceea ce vedem acum este foarte diferit. Activităţile umane exacerbează seceta şi sporesc impactul, ameninţând cu deraierea progresului în ceea ce priveşte ridicarea

oamenilor din sărăcie”, a continuat aceasta.

Raportul, intitulat Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction: Special Report on Drought 2021, a fost publicat joi și va sta la baza discuțiilor vitale ONU privind clima, cunoscute sub numele de Cop26, care vor avea loc la Glasgow în noiembrie.

Roger Pulwarty, om de ştiinţă la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA şi coautor al raportului, a precizat că pe Dunăre, în Europa, seceta recurentă din ultimii ani a afectat transporturile, turismul, industria şi generarea de energie.

„Trebuie să avem

o perspectivă modernizată asupra secetei”, a spus el. „Trebuie să ne uităm la modul de gestionare a resurselor precum râurile şi bazinele hidrografice mari”, a adăugat acesta.

Creşterea populaţiei expune, de asemenea, mai multe persoane în multe regiuni la impactul secetei, se arată în raport

Raportul identifică mai mulți factori cheie ai secetei:

  • Schimbarea modelelor de precipitaţii ca urmare a defalcării climei
  • Utilizarea ineficientă a resurselor de apă
  • Degradarea terenurilor în cadrul agriculturii intensive şi a practicilor agricole slabe
  • Defrişările
  • Utilizarea excesivă

    a îngrăşămintelor şi pesticidelor

  • Supra-păşunatul
  • Supraextracţia apei pentru agricultură

Mizutori a cerut guvernelor să ia măsuri pentru a ajuta la prevenirea secetei prin reformarea şi reglementarea modului în care apa este extrasă, stocată şi utilizată şi modul în care este gestionat terenul. Ea a spus că sistemele de avertizare timpurie ar putea ajuta mult persoanele aflate în pericol şi că acum sunt disponibile tehnici avansate de prognozare a vremii.

Ultimele stiri

Parteneri