duminică, septembrie 25, 2022

La Timișoara pacienții cu tumori maligne în zona abdominală și pelvină sunt operați, din această vară, cu ajutorul unui robot. Primul beneficiar a fost o femeie de 67 de ani, care suferea de cancer rectal. În general, spun medicii, cele mai multe intervenții vor fi în pentru cancerele rectale și de prostată.

Georgeta Petrovici

Aparatul, unic în România și al doilea din Europa ca performanță, a fost achiziționat cu suma de 1,5 milioane de euro de Spitalul Clinic de Urgență Județean Timișoara, în cadrul proiectului derulat cu fonduri europene ROBOCAPE (Studiu multicentric privind utilizarea abordului robotic în corelarea scăderii nivelului de adipokine circulante din obezitate cu riscul apariției cancerului pelvin). Robocape medical, la Timișoara „Robotul permite performanțe mult mai mari decât intervențiile clasice. Este un robot de ultimă generație, extrem de performant, în Europa mai este un singur robot de acest gen”, a explicat chirurgul dr. Fulger Lazăr.

Te-ar mai interesa: Criză sanitară. Medic: Pacienții NU se mai pot tre...

Aproximativ 200 de bărbați din Vestul țării, diagnosticați cu cancer de prostată, trec anual pragul Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Județean. Potrivit medicilor urologi, majoritatea bărbaților care fac cancer de prostată au vârste peste 50 de ani. Precizia unei operații cu robotul este de sută la sută

Robotul va fi folosit și în realizarea de intervenții chirurgicale laparoscopice pe care le practică atât chirurgii, cât și ginecologii – histerectomie totală și operație tip Wertheim, folosită în tratamentul chirurgical al neoplasmului de col uterin. „Unul dintre avantajele folosirii robotului este acela că nu-ți tremură mâna și nu obosește niciodată. Practic, tu operezi într-o consolă, ceea ce implică o precizie de 100 %. Poți opera cu robotul ore în șir fără să simți oboseala, stai frumos în fotoliu”, a mai precizat managerul unității sanitare, dr. Marius Craina.

Te-ar mai interesa: Previziuni astrale 19-23 septembrie. Avertismentul...

Vedere tridimensională

Robotul de la Timișoara e unic în țară deși, în România mai există două centre chirurgicale robotizate, la București și Cluj Napoca. „Robotul DaVinci are vedere tridimensională, un capăt manipulat care reproduce mişcările unei mâini umane. Cu ajutorul acestui robot, disecţiile în spaţii restrânse se fac cu mai mare uşurinţă, deci rezultă gesturi mai precise. Chirurgul este mai relaxat şi mai odihnit pentru că stă frumos pe un scaun în timp ce operează, iar tremurul natural al mâinii este eliminat prin chirurgia robotică. Acest robot permite realizarea de operații de mai mare finețe”, a explicat și profesorul Irinel Popescu de la Institutul Fundeni, prezent la prima intervenție de la Timișoara. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Clinic de Urgență Judeţean Timişoara, achiziția robotului în cadrul proiectului Robocape este cel mai important proiect medical din ultimii 20 de ani din România

Te-ar mai interesa: Ce sunt terorile nocturne și cum ne afectează ele ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private