Sari la conținut

Opt semne ca ar trebui sa mergi neapărat la dentist

Primele semne ale unor afectiuni de ordin stomatologic sunt adesea ignorate fie din cauza lipsei timpului liber, fie din cauza fricii de a merge la medicul dentist. Din pacate, daca nu sunt tratate la timp, ele se pot complica, cauzand probleme mult mai grave. 

Controalele regulate, o data la 6 luni, la cabinetul stomatologic ne vor ajuta sa surprindem din timp orice problema orala care ar putea crea vreun disconfort. Insa cum unele probleme pot aparea in intervalul dintre aceste vizite sau, din lipsa de timp, acest interval se prelungeste, este important ca fiecare persoana sa poata identifica semnele ca vizita la dentist nu mai trebuie amanata.

  1. Cresterea sensibilitatii sau durerea dentara 

Fie ca apare la contactul cu alimente sau bauturi reci, acre, dulci sau calde, spontan sau la atingerea dintelui, aceste dureri sunt semnul unor probleme dentare sau parodontale care, amanate, pot conduce la complicatii mai dureroase, costisitoare si mai greu de tratat.

“Sensibilitatea dintilor se poate dovedi o problema serioasa, care ascunde fracturi dentare, carii sau retragerea gingivala. Amanarea vizitei la medic va face ca, in final, tratamentul sa fie mai invaziv si mai scump, fiind necesara imbracarea dintilor cu o coroana dentara, tratament de canal sau chiar extractia dentara”, atentioneaza dr. Mihaela Dan, medic ortodont.

  1. Semne gingivale 

Sangerarea spontana sau la periaj, umflarea gingiilor, retragerea gingiilor sau schimbarea culorii lor sunt un semn clar de gingivita – primul stadiu al parodontozei. Placa bacteriana sau depunerea de tartru sunt foarte iritante si daunatoare pentru gingie. Alteori, administrarea unor medicamente sau sarcina pot produce aceste efecte. Indiferent de cauza, suferintei gingivale trebuie sa i se gaseasca un remediu cat mai rapid de catre medicul specialist.

  1. Modificarea pozitiei unor dinti 

Fie ca se inghesuie, uneori ca urmare a presiunilor exercitate de molarul de minte care incearca sa erupa, fie ca se distanteaza, ca urmare a scaderii implantarii lor in os (parodontozei), acest lucru trebuie sa ne trimita cat mai curand la medic.

“Cu cat mai repede este indepartata cauza, iar dintii sunt indreptati (posibil la orice varsta cu aparat dentar), cu atat impiedicam agravarea acestor modificari, care vor fi mai greu de corectat mai tarziu”, explica specialistul.

  1. Aparitia unor leziuni la nivelul gingiei, obrajilor, buzelor sau limbii 

Orice leziune diferita de o banala afta sau un herpes cu care suntem obisnuiti trebuie sa ne trimita cabinetul dentar. Acestea pot fi semne ale unor afectiuni locale sau generale a caror importanta o poate stabili numai medicul.

  1. Sarcina 

Aceasta aduce cu sine o serie de modificari generale, care pot afecta si dentitia, dar mai ales gingiile. In plus, femeia insarcinata trebuie sa beneficieze de o ingrijire speciala, iar sfaturile si supravegherea medicului stomatolog o vor ajuta sa evite complicatii nedorite in aceasta perioada.

  1. Modificari in stabilitatea si aspectul unor lucrari dentare 

Nici o lucrare dentara nu va tine o viata, deoarece atat dintii, cat si gingiile se modifica odata cu trecerea timpului, ca de altfel, intregul organism. In plus, probleme vechi, latente, in anumite conditii de viata, de igiena orala etc. se pot reactiva, ceea ce poate necesita inlocuirea sau modificarea lucrarilor dentare.

  1. Aparitia unor pete albe pe dinti

Aparitia unor pete albe pe dinti reprezinta cele mai timpurii indicii ale cariilor.

“Presupunerea ca daca nu exista semne vizibile, atunci nu exista nici carii dentare, este gresita. Cariile dentare in stadiu incipient nu prezinta, de cele mai multe ori, alte semnale de avertizare. Acesta este unul dintre motivele pentru care ingrijirea dentara de rutina este imperativa, la fel ca si vizita la medicul stomatolog”, recomanda medicul.

  1. Schimbarea dietei si a medicatiei 

Administrarea anumitor medicamente poate scadea producerea de saliva. Saliva are un rol protector asupra dintilor, neutralizand pana un punct pH-ul acid, spaland dintii de resturi de mancare si protejandu-i astfel de carii si gingivita. Uscarea gurii poate fi prevenita prin hidratare corespunzatoare si prin administrarea unor solutii speciale care sa restabileasca nivelul salivar.

“Controalele dentare regulate sunt importante deoarece medicul dentist poate identifica problemele de sanatate orala devreme, cand tratamentul este mai simplu si mai accesibil. Totodata, un control stomatologic ii poate ajuta pe cei care nu sunt constienti ca este posibil sa aiba diabet sa faca investigatiile necesare pentru a identifica aceasta boala, care in mediul medical se mai numeste si „silent killer”  tocmai pentru ca nu da semne precoce, care sa alarmeze omul obisnuit, dar netratata produce complicatii grave in intregul organism: cardio-vasculare, renale, oculare pana la orbire etc.”, explica dr. Mihaela Dan, specialist ortodont.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: