luni, noiembrie 30, 2020
Elena Oceanu

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale.

„Există multe persoane care au tensiunea cuprinsă între 9-12/ 5,5-8 cmHg fără să aibă vreun simptom. În lipsa simptomelor, este acceptată ca tensiune normală valoarea permanentă de peste 9/6 cmHg. Trebuie luată ca reper tensiunea permanentă. Astfel, dacă o persoană are, de regulă, tensiunea 12,6, o valoare de 9/6 este pentru ea o tensiune arterială scăzută”, explică conf.dr. Florin Mitu, medic cardiolog la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

Cele mai frevente simptome ale tensiunii mărite se manifestă prin:

–         respiraţie anormală la un efort uzual

–         dureri de cap, mai ales la nivelul cefei

–         ameţeli

–          oboseală

–         concentrare dificilă

–         tulburări de vedere

–         țiuitul urechilor

–         sângerări nazale

Cum se măsoară corect tensiunea?

”Tensiunea se ia și la mâna dreaptă și la mâna stângă pentru a vedea dacă nu este o diferență de tensiune între cele două mâini. O deviație de 10-12 mm este una normală. Dacă este mai mare înseamnă s-ar putea să fie o îngustare, un obstacol care blochează vasul de sânge”, este de părere și Acad. Prof. Dr. Constantin Popa, Preşedinte al Asociaţiei Naţionale Române de Stroke şi membru al Academiei Române.

În caz de hipertensiune arterială, medicii recomandă:
să evitaţi căldura  şi efortul fizic
să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)
să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul
să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii
să evitaţi stresul

Parteneri