Sari la conținut

Oamenii optimiști trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși. Acad. Leon Dănăilă: ”50% din boală are componentă psihică”

Optimismul. În perioade precum pandemia, e dificil să mai fii optimist. Însă, optimismul e calea către o viață lungă și sănătoasă. Acest lucru e dovedit prin studii și susținut de medici reputați. Unul dintre aceștia e chiar medicul român Leon Dănăilă, considerat un geniu al neurochirurgiei. 

”Fenomenele parapsihologice, autosugestia, sugestia, empatia sunt reale. Credința în Dumnezeu îi dă bolnavului o imunitate mai bună pentru că o boala este formată 50% din stare organică și 50% din stare psihică. Oamenii optimiști au o imunitate foarte bună, pe când cei pesimiști se îmbolnăvesc mult mai repede. O stare depresivă poate duce până la cancer, uneori. Și medicii pot influența starea bolnavului prin ceea ce îi transmit. Dacă un medic îl încurajează pe bolnav, îi spune că se va face bine, îi e aproape, îl atinge, aceste gesturi au mare influență asupra bolii. Și persoanele apropiate îl pot ajuta pe bolnav dacă îl îmbărbătează,”  a declarat acad. Leon Dănăilă pentru Doctorul Zilei.

Optimismul se învață

Potrivit unui studiu din 2019, cercetătorii au descoperit că optimismul este legat în mod specific de o durată de viață mai lungă cu 11-15%, în medie, și de șanse mai mari de a trăi până la vârsta de 85 de ani sau peste.

„Cercetările sugerează într-adevăr că persoanele optimiste au mai multe șanse să îmbătrânească sănătos și să trăiască mai mult; de asemenea, acestea prezintă un risc scăzut de a dezvolta boli cronice, în special boli cardiovasculare ”, a explicat, pentru Healtline, dr. Claudia Trudel-Fitzgerald, cercetător și psiholog clinic la Harvard.

Ea a adăugat că persoanele optimiste sunt mai predispuse să se angajeze în activități fizice și să adopte o dietă sănătoasă, precum și mai puțin probabil să fumeze.

„Există, de asemenea, dovezi că optimismul este asociat cu un risc mai scăzut de hipertensiune și supraponderalitate/obezitate, reducând astfel riscul de boli cronice și mortalitate prematură mai târziu”, a adăugat dr. Trudel-Fitzgerald.

Deși, există motive întemeiate pentru a deveni mai optimiști, găsirea modalităților prin care reușim acest lucru, pot părea dificile.

Cu toate acestea, experții spun că următoarele cinci sfaturi vă pot ajuta să profitați de latura pozitivă a vieții.

Preia controlul

Renumitul și regretatul psiholog Shane J. Lopez a descris optimismul ca fiind „credința că viitorul va fi mai bun decât prezentul, alături de credința că ai puterea să reușești”.

„Acest lucru spune într-o oarecare măsură că suntem în control asupra a ceea ce se va întâmpla. Chiar dacă, în timpul pandemiei, nu putem controla foarte multe, totuși există lucruri care depind de noi ”, a spus Brecher.

„Unii oameni aleg să fie proactivi, să își ofere ajutorul celor care au nevoie. Făcând acest lucru, probabil că se simt mai optimisti, deoarece sunt capabili să facă ceva în loc să se simtă blocați, ”, a spus Brecher.

 Concentrează-ți atenția pe veștile bune

Adesea, atunci când oamenii se confruntă cu situații dificile, ei reflectă asupra modului în care au depășit provocările similare anterioare.

„O modalitate de a rămâne optimist în zilele noastre este să ne concentrăm atenția asupra veștilor bune și să limităm consumul de știri negative din mass-media atunci când ne simțim mai vulnerabili, anxioși sau tristi. Este în regulă să nu ne uităm la televizor sau să nu citim știrile câteva zile pentru a ne proteja sănătatea mintală ”, a spus Brecher.

Practică recunoștința

Indiferent dacă scrieți sau vă gândiți la ceea ce sunteți recunoscător, Trudel-Fitzgerald a spus că cercetările arată că practicarea regulată a bunătății și exprimarea recunoștinței pot spori fericirea și pot încuraja optimismul „amintindu-ne că lucrurile bune se întâmplă încă și în vremurile mai întunecate”.

Optimismul se învață

Brecher a fost de acord și a menționat că oamenii au o tendință de negativitate înnăscută, ceea ce uneori face acest lucru dificil.

„În creierul nostru este foarte ușor să fim foarte atenți la risc, pericol și probleme, deoarece supraviețuirea noastră depinde de asta, așa că avem tendința de a fi buni în a observa pericolul și riscul, cu toate acestea, este nevoie de un efort mai mare să observăm lucrurile care ne fac fericiți și lucrurile pentru care ne putem simți recunoscători ”, a spus medicul.

A te simți recunoscător necesită un act intenționat, nu un răspuns instinctual. Pentru a iniția recunoștința, Brecher sugerează să vă puneți următoarele întrebări.

Ce lucruri bune s-au întâmplat astăzi?
Ce rol am jucat în acele lucruri bune care se întâmplă?
Ce spune despre mine falptul că s-au întâmplat acele lucruri bune?

 Dă vina pe ghinion

În cartea sa, „Optimismul învățat”, dr. Martin Seligman definește optimismul ca un stil explicativ pe care îl folosesc oamenii pentru a înțelege de ce se întâmplă lucrurile bune și rele. El a scris că pesimiștii pot învăța să fie optimiști regândind modul în care reacționează la adversitate.

De exemplu, dr. Seligman a subliniat că oamenii optimisti tind să creadă că evenimentele negative sunt temporare și îi dau vina pe cauze din exterior, în timp ce pesimiștii dau permanent vina pe ei înșiși.

În plus, atunci când eșuează, optimistii văd eșecul într-o singură zonă și revin în timp ce pesimiștii cred că eșecul într-un anumit domeniu, înseamnă eșec în toate domeniile vieții.

Așteaptă cu nerăbdare vremuri mai bune

Planificarea activităților sigure care ar putea fi realizate odată ce COVID-19 este sub control vă poate oferi ceva la care să sperați.

„De exemplu, vă puteți imagina o mică adunare socială exterioară cu câțiva prieteni apropiați sau membri ai familiei odată ce vremea ne permite și să începem să ne gândim la detalii, cum ar fi oaspeții, locația, muzica etc.”, a spus dr. Trudel-Fitzgerald.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel