Sari la conținut

Optimizarea vaccinului anti-COVID. Medicul Radu Țincu: „Cel mai probabil va exista și a treia doză de vaccin”

În urma mutațiilor genetice ale noului coronavirus, cercetătorii se concentrează pe optimizarea vaccinului anti-COVID. Adaptarea acestuia va asigura eficiența împotriva noilor variante și, de asemenea, suficientă imunitate pentru a proteja persoana vaccinată de boală.

Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca, a oferit câteva detalii despre acest demers, la Digi 24. Acesta susține că este din ce în ce mai posibil să primim o a treia doză care să ne asigură un nivel și mai mare de anticorpi neutralizanți, eficienți și împotriva noilor tulpini.

Optimizarea vaccinului anti-COVID, următorul pas către sfârșitul pandemiei

E o cursă contra cronometru, toate mutațiile nu fac decât să modifice structura, trebuie să ne imunizăm rapid. Există studii care ne spun că aceste noi variante virale au nevoie de o cantitate de anticorpi neutralizanti mai mare. Virusul poate suferi o mutație care să afecteze iremediabil proteina spike.

Cel mai probabil da, va fi o a treia doză și se discută foarte intens dacă nu se va schimba și formă vaccinului, care să fie adaptată noilor variante virale. Ne interesează să obținem cei mai performanți anticorpi.

Acest lucru că se va schimba structura vaccinului nu trebuie să reprezinte un punct al teoriilor conspirațiilor, vaccinul gripal e modificat în fiecare an în funcție de variantele virale care circulă”, a spus medicul.

Vor fi oamenii dispuși să primească o a treia doză?

„Văzând că cei din jur au primit vaccin și n-au pățit nimic, că nu s-au îmbolnăvit, cu siguranță vor răspunde în mod favorabil acestei solicitări”, susține medicul.

„Sunt oameni care vin doar pentru acest certificat de vaccinare, dincolo de libertatea pe care o au în mișcarea la nivelul spațiului european e bine că vin să se vaccineze.

Odată cu această libertate de mișcare, pentru noi, din punct de vedere medical obținem imunizare care-i protejează pe ei și pe cei din jurul lor”, a declarat Radu Țincu.

Medicul a subliniat că este extrem de important să se continue vaccinarea persoanelor vârstnice și a celor vulnerabile.

Radu Țincu s-a declarat optimist că la Maratonul Vaccinării din București se va atinge cifra de 10.000 de persoane imunizate.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: