Sari la conținut

Ora de iarnă ne poate perturba comportamentul alimentar. Cum menținem o dietă echilibrată?

Ora de iarna
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ora de iarna 2024

Ora de iarnă ne poate perturba comportamentul alimentar. În noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie, s-a trecut la ora de iarnă. Această mică diferență de o oră ne poate schimba radical stilul de viață. De la pofta de mâncare, până la oboseală. În această situație, un expert vine cu sfaturi.

Care sunt efectele asupra somnului și a apetitului? Cum ne putem adapta la această schimbare de timp?

Prevenirea semnalelor de foame mai devreme

Cert este că schimbarea orei, chiar și cu o singură oră, ne poate perturba comportamentul alimentar: senzația de foame este probabil să apară mai devreme. Cum să reacționăm? Nathalie Negro, dietetician-nutriționist, sugerează două opțiuni:

Opțiunea 1: așteptați până la ora obișnuită a mesei

În acest caz, este posibil să vă fie foame înainte de acest moment. Acest sentiment va dispărea la un moment dat, dar se va întoarce în forță. Deci, ce poți face pentru a evita mâncatul în exces la mese?

Ora de iarnă ne poate perturba comportamentul alimentar. Cum menținem o dietă echilibrată?

Nathalie Negro sfătuiește „să alegem carnea în locul peștelui, să optăm pentru leguminoase sau paste integrale în locul cartofilor; pâine cu tărâțe sau pâine integrală în locul baghetei; brânză de vaci în locul iaurtului și fructe crude întregi în locul sucurilor”.

Opțiunea 2: Planificați gustări

Pentru cei care se tem să nu poată aștepta până la prânz, Nathalie Negro sugerează „împărțirea micului dejun”. Cum puteți face acest lucru? Consumând o băutură caldă, pâine prăjită și un produs lactat atunci când vă treziți, și savurând un fruct la mijlocul dimineții: între 10:30 și 11:00. Apoi faceți același lucru după-amiaza.

„Planificați o gustare care să facă parte din prânz sau cină: o felie de pâine cu un baton de ciocolată în jurul orei 17.00 și o reducere a alimentelor bogate în amidon seara sau a fructelor la prânz și a produselor lactate seara la gustare.

Acest sfat ar trebui să îi ajute pe oameni să facă față schimbării timpului în ceea ce privește alimentația, fără riscul de a se îngrășa.

Stabiliți o rutină liniștitoare înainte de a merge la culcare

Partea bună a acestei tranziții de iarnă este că vă permite să câștigați o oră la sfârșitul zilei. Aceasta este o ocazie excelentă pentru a vă revizui rutina de seară:

  • Concentrează-te pe activități liniștite și pe o iluminare blândă pentru a adormi mai ușor.
  • Nu ezitați să vă înconjurați de senzații plăcute: mirosul unei lumânări, moliciunea unei pături, căldura unui ceai de plante.
  • Fiți atenți la simțurile dumneavoastră pentru a activa aspectele pozitive și pentru a alunga orice sursă de teamă.
  • Cei care se trezesc devreme și cei care se trezesc târziu nu trăiesc trecerea la ora de iarnă în același mod.
  • Matinalii apreciază trecerea la ora de iarnă pentru că se bucură de lumina soarelui din zori”, spune Clémentine Joachim, sofrolog autorizat, potrivit santemagazine.fr.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel