duminică, ianuarie 23, 2022

Gropițele sunt drăguțe pe față. Nu atât de drăguțe pe sân – de fapt, gropițele și modificările pielii pot fi o indicație a cancerului de sân.

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer pe care o fac femeile si a doua cauza de mortalitate in bolile neoplazice, dupa cel pulmonar, la modul general. Suferinta extrem de traumatizanta pentru femei, cancerul mamar poate fi prevenit si, descoperit in stadii incipiente, se trateaza si se vindeca.

Te-ar mai interesa: Arnold Schwarzenegger a fost implicat într-un acci...

O femeie din Regatul Unit a aflat acest lucru de la o prietenă care a văzut un articol într-un ziar online și poate că i-a salvat viața.

Claire Warner nu s-a simțit bolnavă și nu a simțit nici un simptom, dar a citit articolul recomandat de prietena ei despre o femeie care a observat o gropiță pe sân și a postat o fotografie pe Facebook pentru a crește gradul de conștientizare – postarea a devenit virală.

Gropița a fost un semn timpuriu al cancerului de sân.

Claire și-a examinat apoi sânii și a găsit o gropiță similară – a urmat exemplul anterior și a postat o fotografie a propriului sân care arată o umbră ușoară.

Te-ar mai interesa: HOROSCOPUL RUNELOR 24 -30 ianuarie 2021. Pe aceast...

 Cauze cancer de sân

Nu se cunosc cu certitudine care sunt cauzele care duc la aparitia cancerului de san, motiv pentru care este foarte dificil de spus daca o femeie va face sau nu aceasta boala.

In cele mai multe cazuri, cancerul de san incepe in celulele aflate pe peretii canalelor galactofore prin care circula laptele (carcinom ductal invaziv), dar poate incepe si in tesutul glandular (carcinom lobular invaziv) sau in alte celule sau tesuturi din interiorul sanului. Celulele maligne se pot raspandi (metastaza) din san la ganglionii limfatici sau spre alte parti ale corpului (plamani, ficat, oase, creier, etc).

Te-ar mai interesa: Vrei să te testezi? Iată lista spitalelor și progr...

Simptome cancer de sân

Cel mai frecvent simptom al cancerului de san este aparitia unui nodul. O masa nedureroasa, solida, care are margini neregulate este mai probabil sa fie canceroasa, insa cazurile de cancer mamar pot fi si moi, nedureroase sau rotunjite. Din acest motiv, este important sa mergi la medicul ginecolog pentru un examen clinic al sanilor.

Alte simptome ale cancerului de san:

  • Umflarea partiala sau a intregului san – chiar daca nu se simte niciun nodul distinct
  • Schimbari in marimea, forma sau aspectul unui san
  • Modificari ale pielii care acopera sanul (aspect de coaja de portocala, frecvent)
  • Retractia mameloanelor
  • Scurgeri mamelonare – altele decat laptele matern
  • Prezenta unor zone de roseata, cruste, striatii sau ingrosare la nivelul mameloanelor sau pielii de pe san
  • Durere la nivelul sanilor sau mameloanelor
  • Prezenta unor ganglioni la nivel axilar

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private