Sari la conținut

Otrava care „mănâncă” zilnic calciul din organism. Alimentul-minune pentru oase

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
pericol în viaţa de zi cu zi

Calciul este principalul element responsabil pentru sănătatea oaselor, însă acest mineral esenţial poate fi eliminat din organism din cauza unor alimente şi băuturi nesănătoase, care agreavează starea țesutului osos.

Ceaiul, cafeaua și sucurile îndulcite cu zahăr agravează sănătatea oaselor, potrivit nutriționistului  Yevgeny Arzamastsev. Medicul atrage atenţia că băuturile dulci carbogazoase conțin acid fosforic, iar atunci când sunt consumate în exces se elibereaz rapid calciul din organism. „Consumul excesiv de ceai și cafea contribuie și el la excreția de calciu”, avertizează dr. Arzamastsev.

Pe de altă parte, expertul indică şi lista alimentelor care ajută la întărirea aparatului osteo-articular. În acest sens, se recomandă includerea brânzei de vaci în dietă, deoarece se caracterizează printr-o concentrație mare de calciu. Sunt potrivite și alte produse lactate. În plus, pentru absorbția calciului este necesară vitamina D.

Cantitatea adecvată poate fi obținută, de exemplu, prin consumul de ficat de cod. În ceea ce privește brânza de vaci, are și o grămadă de alte beneficii pentru organism, fiind o sursă excelentă de acizi grași sănătoși.

Produsele lactate reduc riscul de diabet de tip 2

Produsele lactate conțin acid palmitoleic nesaturat, care, după cum au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Harvard, reduce riscul de diabet de tip 2. Pe lângă faptul că brânza de vaci te ajută să slăbești, acest produs lactat conține o cantitate mare de nutrienți necesari pentru o sănătate mai bună, potrivit expertului citat de actualno.com.

Elementele conținute de brânza de vaci includ vitamina B12 (necesară pentru funcționarea normală a sistemului nervos), vitamina B2 sau riboflavina (responsabilă de metabolism și funcționarea organelor vitale), vitamina A (utilă pentru producerea celulelor care sunt responsabile pentru sistemul imunitar și starea pielii).

Ca și alte produse lactate, brânza de vaci conține calciu și fosfor, care întăresc nu numai densitatea osoasă, ci și dinții, iar calciul are un efect pozitiv asupra stării sistemului nervos și muscular.

De asemenea, brânza de vaci conține sodiu, care este necesar pentru reglarea tensiunii arteriale. În același timp, unele tipuri de brânză de vaci pot conține mult sodiu. Prin urmare, dacă ești îngrijorat de cantitatea de sare din alimentaţie, ar trebui să fii atent la conținutul de sodiu al fiecărui aliment pe care îl consumi.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: