Sari la conținut

Otrava pe care o consumăm fără să ştim! Un înlocuitor popular al zahărului provoacă cheaguri de sânge

risc de infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un înlocuitor al zahărului – comercializat ca atare sau folosit ca ingredient pentru îndulcitori naturali precum ștevia și în produsele keto, cu conținut redus de zahăr – a fost asociat cu formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, atac de cord și deces.

Potrivit unui nou studiu realizat de Centrul pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute, persoanele cu factori de risc existenți pentru bolile de inimă, cum ar fi diabetul, au fost de două ori mai susceptibile de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge.

„Dacă nivelul de eritritol din sânge era în primii 25% în comparație cu ultimii 25%, exista un risc de aproximativ două ori mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral”, a declarat coordonatorul studiului, citat de CNN.

Risc major de apariţie a chegurilor de sânge

Cercetările suplimentare de laborator și pe animale prezentate în lucrare au arătat că eritritolul pare să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Cheagurile se pot desprinde și se pot deplasa spre inimă, declanșând un atac de cord, sau spre creier, declanșând un accident vascular cerebral.

„Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă”, a declarat Dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenție cardiovasculară și wellness de la National Jewish Health, un spital din Denver, care nu a fost implicat în cercetare.

„Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului”, a spus Freeman. „În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din abundență de precauție, ar putea avea sens să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment.”

Ca răspuns la studiu, Calorie Control Council, o asociație a industriei, a declarat pentru CNN că „rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică care arată că îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, așa cum reiese din permisiunile de reglementare la nivel mondial pentru utilizarea lor în alimente și băuturi”, a declarat Robert Rankin, de la consiliu, într-un e-mail.

Rezultatele „nu ar trebui să fie extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”, a spus Rankin. Asociația Europeană a Producătorilor de Polioli a refuzat să comenteze, spunând că nu a analizat studiul.

Ce este eritritolul?

Eritritolul se obține atunci când un anumit tip de drojdie fermentează glucoza din porumb. Așadar, acesta intră în categoria îndulcitorilor vegetali. El poate fi consumat de către pacienții care suferă de diabet, de persoanele care au renunțat definitiv la zahăr sau de către cei care țin cure de slăbire.

La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Acesta are aproximativ 70% din dulceața zahărului și este considerat cu zero calorii, potrivit experților.

Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu are un gust persistent, nu crește glicemia și are un efect laxativ mai puțin pronunțat decât alți alcooli de zahăr. Eritritolul este, de asemenea, cel mai mare ingredient în greutate în multe produse „naturale” din stevia și din fructe de pădure, potrivit sursei citate de G4media.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel