Sari la conținut

Otrava pe care o mâncăm zilnic. Este mult mai nocivă decât tutunul și este cauza apariței cancerului, diabetului și infarctului

Alimete ultraprocesate
Sursă foto: The Sun
Alimetele ultraprocesate creeaza dependenta

Alimentele ultraprocesate (AUP) sunt direct legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate, inclusiv un risc mai mare de boli de inimă, cancer, diabet de tip 2, sănătate mintală negativă și deces prematur, potrivit celei mai mari analize de acest gen din lume.

Constatările din prima analiză globală cuprinzătoare a dovezilor vin pe fondul creșterii rapide a consumului global de AUP, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și mâncarea rapidă, notează The Guardian.

În Regatul Unit și în SUA, mai mult de jumătate din dieta medie constă acum în alimente ultraprocesate. Pentru unii, în special pentru persoanele mai tinere, mai sărace sau care provin din zone defavorizate, o dietă care cuprinde până la 80% AUP este tipică.

Constatările publicate în BMJ sugerează că dietele bogate în AUP pot fi dăunătoare pentru multe elemente de sănătate. Rezultatele analizei la care au participat aproape 10 milioane de persoane au subliniat necesitatea unor măsuri care să vizeze și să reducă expunerea la AUP, au declarat cercetătorii.

La analiză au participat experți de la o serie de instituții de top, printre care Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din SUA, Universitatea din Sydney și Universitatea Sorbona din Franța.

Consumul alimentelor ultraprocesate asociat cu risc mai mare de deces prematur

Aceștia au concluzionat în revista BMJ: „În general, au fost găsite asocieri directe între expunerea la alimente ultraprocesate și 32 de parametri de sănătate care cuprind mortalitatea, cancerul și rezultatele privind sănătatea mentală, respiratorie, cardiovasculară, gastrointestinală și metabolică”.

Aceștia au adăugat: „O expunere mai mare la alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc mai mare de rezultate negative pentru sănătate, în special rezultate cardiometabolice, tulburări mentale comune și mortalitate.

„Aceste constatări oferă o justificare pentru dezvoltarea și evaluarea eficacității utilizării măsurilor bazate pe populație și pe sănătatea publică pentru a viza și a reduce expunerea alimentară la alimente ultraprocesate pentru îmbunătățirea sănătății umane.”

Alimentele ultraprocesate sunt supuse unor procese industriale multiple

alimente procesate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimentele ultraprocesate, inclusiv produsele de patiserie și gustările ambalate, băuturile carbogazoase, cerealele zaharoase și mâncărurile gata preparate , sunt supuse unor procese industriale multiple și conțin adesea coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. Aceste produse tind, de asemenea, să aibă un conținut ridicat de zahăr, grăsimi și/sau sare adăugate, dar sunt sărace în vitamine și fibre.

Studii anterioare au asociat AUP cu o stare de sănătate precară, dar nicio analiză cuprinzătoare nu a oferit până acum o evaluare amplă a dovezilor din acest domeniu.

Pentru a acoperi acest decalaj, cercetătorii au efectuat o analiză umbrelă – un rezumat al dovezilor de nivel înalt – a 45 de meta-analize distincte reunite din 14 articole de analiză care asociază AUP cu rezultate negative pentru sănătate, notează The Guardian.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel