Sari la conținut

Otravă pentru oase! Obiceiul nociv care duce la osteoporoză

osteoporoza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit specialiştilor, o femeie din trei şi un bărbat din cinci de la vârsta de 50 de ani și până la sfârșitul vieții își va rupe cel puțin o dată un os din cauza osteoporozei.

Medicii spun că pentru prevenirea acestei afecţiuni este recomandat consumul de vitamina D, dar şi renunţarea la anumite obiceiuri nocive, precum fumatul, care distruge oasele atât la bărbați, cât și la femei.

Fumatul a fost identificat ca factor de risc acum 20 de ani. Studiile recente au arătat o relaţie directă între uzul de tutun şi descreşterea densităţii osoase. De aceea, renunţarea la fumat reduce riscul de pierdere a masei osoase şi de fracturi.

Experţii atrag atenţia că toxinele din fumul de ţigară slăbesc oasele prin afectarea activităţii osteoblastelor, celule care construiesc os nou şi osteoclastelor, care resorb sau distrug partea internă a osului pe masură ce la suprafața lui se depun noi straturi de substanţă osoasă.

În plus, s-a demonstrat că femeile care fumează produc mai puţin estrogen (hormon feminin) şi tind să ajungă la menopauză mai devreme, ceea ce duce la pierderea densităţii osoase.

Alte cauze ale osteoporozei

În oase au loc în permanență două procese opuse – formarea și distrugerea (resorbția osoasă) țesutului osos. Pentru formarea eficientă de țesut osos nou este nevoie de material de construcție, în a cărui sinteză sunt implicate multe organe și sisteme ale corpului: proteine, carbohidrați, grăsimi (principalul material de construcție și sursă de energie), minerale precum calciul și fosforul, care conferă densitate oaselor.

Sistemul endocrin este implicat în reglarea metabolismului și în intensitatea proceselor de formare și distrugere a țesutului osos. Rinichii produc vitamine active care ajută la construirea oaselor. Datorită mușchilor, creșterea oaselor este accelerată.

Dacă funcționarea a cel puțin unei verigi a acestui sistem complex este perturbată, apare echilibrul de formare și distrugere a țesutului osos, potrivit actualno.com.

Obicei care duce la osteoporoza
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Factorii de risc

Principalii factori de risc pentru osteoporoză sunt vârsta înaintată, reducerea înălţimii, masa corporală scăzută, anumite boli (cum ar fi artrita reumatoidă), istoric familial, utilizarea pe termen lung de glucocorticoizi şi alte medicamente, fracturi osoase după căderi minore.

  • fumatul;
  • aportul insuficient de calciu;
  • deficitul de vitamina D;
  • abuzul de alcool;
  • administrarea de glucocorticosteroizi timp de mai mult de trei luni;
  • activitatea fizică redusă;
  • imobilizarea pe termen lung (imobilizare);
  • vârsta peste 65 de ani;
  • fracturi anterioare;
  • densitate minerală osoasă scăzută;
  • risc crescut de cădere (din cauza problemelor de vedere, a problemelor de somn, a slăbiciunii);
  • ereditatea (antecedente familiale de osteoporoză);
  • hipogonadismul la bărbați și femei (producție redusă de hormoni sexuali);
  • scăderea funcției renale;
  • greutate corporală insuficientă.

Pentru pacienții care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru dezvoltarea bolii, se efectuează un screening special dezvoltat, datorită căruia boala poate fi diagnosticată într-un stadiu incipient.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel