luni, mai 10, 2021

Ultravioletele pot provoca nu doar arsuri ale pielii, ci şi ameţeli, vărsături, convulsii şi alergii destul de severe. Expuse riscului sunt mai ales persoanele cu pielea albă şi părul deschis la culoare.

Neprotejată, pielea este “otrăvită” de razele nocive ale soarelui. Arsurile pot apărea şi după 15 minute de expunere la ultraviolete.

Neprotejată, pielea este “otrăvită” de razele nocive ale soarelui. Arsurile pot apărea şi după 15 minute de expunere la ultraviolete.

1 Insolaţia. Primele semne ale insolaţiei sunt durerile de cap, stările de ameţeală şi slăbiciune. De cele mai multe ori, ne dăm seama că am făcut insolaţie când e prea târziu. În acel moment, apar deja stări de confuzie, convulsii, tahicardie, înroşirea pielii, chiar şi la axilă, vărsături severe

şi diaree.

“Până ajunge Salvarea, pacientul trebuie mutat într-un loc răcoros. Trebuie stropit cu apă rece, dar nu foarte rece, pulverizată sau aplicată cu un burete. Se mai pot aplica pachete cu gheaţă pe abdomen, pe gât şi la axile, unde vasele se găsesc la suprafaţa pielii”, recomandă dr.Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti.

2 Alergia la soare. Erupţia la lumină apare în primele ore de la expunerea la soare, cu precădere în cazul persoanelor cu o piele deschisă, care locuiesc în zone reci. Principalele simptome sunt petele roşii, care apar mai ales pe gât şi în partea

superioară a toracelui, dar şi pe braţe şi coapse.

În cazul unei expuneri îndelungate pot apărea şi ameţeli, frisoane şi greaţă. Roşeaţa, senzaţia de usturime şi mâncărimile pot persista chiar şi câteva săptămâni.

3 Urticaria solară. Această afecţiune poate fi vizibilă şi la câteva minute de la expunere. Printre simptome se numără mâncărimea, roşeaţa, iritaţia, ameţelile şi chiar pierderea cunoştinţei. Spre deosebire de alergia la soare, urticaria începe să dispară în doar câteva minute de la încetarea expunerii.

Urticaria solară poate fi cauzată şi de anumite medicamente, cum ar

fi tratamentele pentru acnee, antibioticele, antidepresivele, diureticele, pastilele pentru inimă, dar şi contraceptivele.

Chiar şi parfumurile sau cremele de protecţie pot cauza dermatită de fotocontact.

Nici diabetul, pneumonia, artrita, bolile de piele, dar şi fertilitatea nu se împacă bine cu această perioadă a anului.
Dozele de insulină necesare vara pot fi mai mari, motiv pentru care bolnavii cu diabet de tip 1 trebuie să își măsoare frecvent nivelul glicemiei

Artrita, diabetul, pneumonia şi afecţiunile cutanate fac parte dintre cele care se agravează la căldură. Nu în ultimul rând

au de suferit cuplurile care se străduiesc să conceapă un copil, pentru că vara numărul de spermatozoizi e semnificativ mai scăzut decât iarna.

Cardiacii, în schimb, pot sta fără griji pe timp de vară. Căldura dilatează vasele de sânge, ceea ce face ca inima şi întregul organism să fie mai bine irigate.
August, luna cu cele mai puţine boli

Rinichii funcţionează şi ei mai bine pe timp de vară. Fructele zemoase, hidratarea constantă şi creşterea secreţiei de vitamina D, prin expunere la soare, vor preveni formarea pietrelor la rinichi. “Dacă ai grija să te hidratezi, să faci mişcare şi să mănânci sănătos nu vei avea probleme. În România, cea mai bună perioadă a anului este luna august, atunci fiind cea mai mică inciden­ţă a bolilor”, afir­mă medicul de familie Cristian Sever Oană.

Sfaturi la 40 de grade Celsius
• Dacă aţi avut probleme în urma expunerii la soare, staţi la umbră câteva zile şi faceţi duşuri cu apă la temperatura camerei, nu rece.
• Acoperiţi cu grijă pielea şi zonele afectate cu creme de protecţie solară. Asiguraţi-vă că acele creme vă apără atât de ultravioletele tip A, cât şi de cele de tip B.
• Încercaţi să consumaţi cât mai multe lichide: apă, ceaiuri, sucuri sau limonadă.
• De asemenea, puteţi face câteva şedinţe de fototerapie, care foloseşte razele ultraviolete pentru a reduce sensibilitatea pielii.
Ameţeli, epuizare, stări de greaţă, vărsături, convulsii, înroşirea pielii, acestea sunt semnele insolaţiei

Ultimele stiri

Parteneri