Sari la conținut

Ouă de găină la 8 lei bucata. Ce beneficii impresionante au pentru sănătate

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Culoarea cojii ouălor nu influențează calitatea nutrițională

Cele mai sănătoase ouă de găină. Conținutul ouălor verzi de Araucana au fost studiate pentru a cunoaște beneficiile acestora. Studiile efectuate pe ouă au arată că gălbenuşul provenit de la găinile Araucana are un conţinut de grăsimi mai ridicat (270 mg/g gălbenuş) decât cel din ouăle de găină obișnuită (200 mg/g gălbenuş).

De asemenea, ouăle Araucana au un raport mai mare între gălbenuş şi albuş (33/100 faţă de 23/100). Luând în considerare greutatea medie a unui ou, ouăle Araucan furnizează: 4 g lipide; 219 mg colesterol şi 0.47 mg carotenoide per portie (un ou); în timp ce ouăle ISA Brown furnizează; 3 g lipide; 213 mg colesterol şi 0.50 mg carotenoide per porţie (un ou).

O caracteristică interesantă este compoziţia în acizi graşi a ouălor Araucana, care este diferită de cea a ouălor de găină autohtonă. Lipidele din gălbenuşul de ouă Araucana au un conţinut mai ridicat de acizi graşi mononesaturaţi, de acizi graşi polinesaturaţi EPA şi DHA (acizi omega-3 care se găsesc în cantităţi mari în grăsimea de peşte), şi un raport mai bun între acizii graşi omega-6/omega-3 comparativ cu ouăle ISA Brown.

Prețul unui ou de Araucana ajunge la 8 lei bucata

Având în vedere toate aceste caracteristici ale ouălor prețul de valorificare este unul destul de mare, astfel că un ou din rasa Araucana are un preț care pleacă de la 3 lei și poate ajunge până la 8 lei.

„Ouăle le face maxim 160 pe an. Foarte docile, cuminți. Ouăle pentru copii nu au colesterol. Un ou e opt lei”, a declarat, pentru stirileprotv, Ioan Pienariu, crescător.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel