Sari la conținut

Ovidiu Bojor: aceste remedii naturiste nu trebuie să vă lipsească niciodată din casă!

Fitoterapeutul Ovidiu Bojor ne recomandă o serie de remedii naturiste pe care să le avem mereu în casă.

Conform celor de la sfaturiideisipovestidespreviata.ro, aceste remedii recomandate de celebrul Ovidiu Bojor ne ajută pentru diverse probleme de sănătate cu care toți dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată.

Anasonul, digestiv și expectorant

Datorită uleiului esențial pe care îl conține, are acțiune expectorantă. În plus, calmează durerile de burtă, este antiflatulent şi ajută digestia. Stimulează secreția de lapte la femeile care alăptează. E indicat și în tulburări nervoase, insomnii, convulsii. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de fructe la o cană cu apă. Se bea o cană pe zi în mai multe reprize. Trebuie să ții cont că utilizarea îndelungată, chiar și în doze mici, produce iritarea mucoaselor intestinale. Este strict interzis în sarcină.

► Busuiocul, folositor în insomnie

Este stimulent al sistemului imunitar, antidepresiv, antispastic, digestiv, tonic stomacal, expectorant şi febrifug. Are acțiune profilactică în boli infecțioase. Mai este indicat în stări de anxietate, oboseală, insomnie, migrene, tensiune nervoasă. Se face infuzie dintr-o lingură de frunze și flori la o cană cu apă. Se bea câte o cană după mesele principale. Extern, se poate folosi ca insectifug și calmant al înțepăturilor de insecte. Uleiul volatil, sub formă de inhalații sau frecții, este util în bronșite, tuse și sinuzite. Foarte rar, unele persoane prezintă intoleranță la busuioc. Acesta este contraindicat pe tot parcursul sarcinii. Ține cont și de faptul că uleiul în cantități mari este iritant pentru piele.

Cătina, vitaminizant

Fructele de cătină au o compoziție chimică bogată și variată, fiind una dintre cele mai bune surse de polivitamine naturale. Conțin cantități importante de vitamina A, grupa B, C, E, F și P și au acțiune antioxidantă. Se administrează intern sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă sau gem. Siropul (amestec de o parte cătină zdrobită, trei părți miere) este un excelent vitaminizant. Uleiul de cătină se poate folosi extern în arsuri de piele, expunere îndelungată la iradieri, diferite dermatoze sau răni care se închid greu. Intern, este un bun cicatrizant în ulcerul gastric. Mai este indicat în alergii, boli endocrine, hepatite, astenii etc. Se iau 30-40 de picături pe zi, simplu sau amestecat în puțină miere.

ALTE REMEDII DE FOLOS

Cicoarea purifică ficatul și splina şi neutralizează aciditatea gastrică. Este indicată în crize de icter. Se beau două căni de infuzie (două lingurițe de plantă la o cană cu apă) pe zi.

Frunzele de frăguțe au proprietăți astringente, fiind recomandate în diaree. Se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă și se beau două-trei căni pe zi.

Mușețelul are acțiune antispastică, antiinflamatoare și combate balonarea. Se beau două-trei căni pe zi de infuzie preparată dintr-o lingură de flori la o cană cu apă.

Roinița (melisa) are efect analgezic și sedativ. Se ia sub formă de infuzie (două linguri de frunze uscate la o cană cu apă). Se bea după masă sau seara înainte de culcare.

Sunătoarea are acțiune ușor antidepresivă, antibacteriană și antiinflamatoare. Se face infuzie din două linguri de plantă la o cană cu apă.

Teiul nu este doar un excelent sedativ, dar este util și în tratarea răcelilor și a tusei. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi îndulcite cu miere.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.