Sari la conținut

Ovidiu Bojor: Cel mai bun ceai împotriva insomniei. E cel mai blând sedativ

Ovidiu Bojor ceai pentru insomnie. Milioane de oameni din întreaga lume suferă de anxietate și insomnie iar antidepresivele nu sunt întotdeauna cea mai bună soluţie pentru a scăpa de proasta dispoziţie. Suplimentele pe bază de plante şi vitamine pot alunga depresiile, la fel şi schimbarea stilului de viaţă. E nevoie de mai multă mişcare, un somn mai bun şi renunţarea la excitantele nervoase, precum cafeaua şi ţigara.

Trei ore de activitate fizică moderată, pe săptămână, cresc buna dispoziţie, iar de preferat sunt sporturile dinamice, precum ciclismul, gimnastica, dansul, joggingul ori plimbările lungi. Specialiştii în medicina naturistă vă recomandă să folosiţi acizi graşi Omega 3, complexul de vitamine B şi preparatele din valeriană ori lavandă. Acestea ajută şi în combaterea sindromului premenstrual ori în calmarea crizelor care survin la menopauză.

Acad. Ovidiu Bojor, ceai pentru insomnie. Ceaiul din valeriană, cel mai blând sedativ

Rădăcinile uscate din valeriană alungă insomniile, iar uleiurile din lavandă, folosite în aromaterapie, vă ajută să vă relaxaţi şi să eliberaţi tensiunea. „Valeriana este un sedativ blând, vă ajută să adormiţi uşor şi nu are efecte secundare, precum barbituricele“, spune profesorul Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale. Acesta vă recomandă să consumaţi valeriană fie în capsule, fie sub formă de tinctură, în ceai. „Un ceai sedativ bun este şi cel în care aţi combinat flori şi frunze de păducel cu «talpa gâştii» ori cel în care amestecaţi flori de levănţică şi flori de tei“, adaugă profesorul Ovidiu Bojor. Şi cardiacii pot beneficia de pe urma acestor „licori sedative“, deoarece ele irigă vasele de sânge.

Suplimentele nutritive readuc energia

Acizii graşi Omega 3, care se găsesc în carnea de peşte şi în uleiurile vegetale, hrănesc şi ei sistemul nervos. Studiile au arătat că aceşti acizi graşi ajută la reechilibrarea emoţională, readuc optimismul, cresc energia şi puterea de concentrare.

Vitaminele din complexul B sunt esenţiale pentru funcţionarea corectă a metabolismului şi pentru refacerea membranelor celulare nervoase. Susţină torii medicinei naturiste pledează şi pentru folosirea suplimentelor nutritive, precum S-adenosil metionina (SAM-e). Acesta a fost studiat în numeroase lucrări ştiinţifice despre depresie, iar cercetările au arătat că îmbună tăţeşte mult starea generală a unei persoane, comparative cu un placebo.

Acest supliment este indicat în special în depresiile pe care pacienţii le descriu mai mult ca pe o lipsă de energie. Se recomandă 400-800 de miligrame zilnic, în funcţie de toleranţa fiecă rei persoane. Acest supliment este contraindicat celor care au diabet, glicemie scăzută sau afecţiuni psihice serioase. Printre efectele secundare pe care le poate da se numără cele gastrointestinale.

Plantele din Pacific produc hormoni ai fericirii

Capsulele Kava Kava ori ceaiurile preparate din această plantă ar fi şi ele o soluţie antistres. Kava Kava, întâlnită în Insulele Pacific, este recunoscută pentru proprietăţile ei contra tulburăilor anxioase şi a insomniilor. Potrivit Autorităţii pentru controlul alimentelor şi medicamentelor din SUA (FDA), utilizarea capsulelor care conţin această plantă presupune acordul medicului, deoarece pot afecta ficatul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: