Sari la conținut

Pachetele de turism dentar dublează numărul pacienţilor veniţi din străinătate

Anul trecut, numărul celor care au venit în România, special pentru a beneficia de servicii stomatologice, s-a dublat, potrivit unui lanţ de clinici din Capitală, a cărui cifră de afaceri provine, în procent de 10% din turism dentar. Fenomenul a luat amploare odată cu dezvoltarea centrelor de implantologie dedicate acestui segment de clienţi.

Un străin lasă, în medie, 4.800 de euro în clinică, pentru servicii complexe,majoritar de implantologie. Preţurile de la noi sunt de două, trei ori mai mici decât în Europa de Vest, aşa că, oricare ar fi suma pentru transport şi cazare, tot se face o economie. Calitatea serviciilor și materialelor utilizate de clinicile noastre respectă normele europene, prețurile mici fiind doar rezultatul situației economice actuale din România. Cheltuielile lunare, mă refer aici la salarii, taxe, facturi, chirie- sunt mai mici aici, comparativ cu ale țări din Europa. Majoritatea pacienţilor sunt din Italia şi Spania, două ţări cu o comunitate mare de români. Anul acesta ţintim spre Anglia şi Elveţia, susţine dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Profilul pacientului străin: bărbat, italian, în jur de 50 de ani, cu probleme parodontale grave, tratamente nereuşite în trecut, cu indicaţie de reabilitare orală completă, deci are nevoie de refacerea danturii.

Din momentul în care pacientul acceptă planul de tratament propus, i se pune la dispoziție un specialist care se ocupă de organizarea sejurului medical. Asta înseamnă că ne ocupăm de transferul de la aeroport și prezentarea variantelor de cazare, în funcție de acordurile încheiate. Îl putem caza chiar în aceeași locație unde se află clinica. Îi stăm la dispoziție 24 din 24 de ore, pentru consultanță. Documentele și  facturile le primește traduse în limba sa, îi facem recomandări pentru timpul liber și îi putem organiza circuite turistice dacă își dorește, completează Amelia Slătineanu, consultant în turism medical.

Potrivit aceluiaşi lanţ de clinici stomatologice, un pacient român lasă la dentist, în medie, 2.500 de lei, echilibrul provenind nu din costurile servicilor de rutină, ci din lucrările de implantologie, de care ar avea nevoie mai bine de jumătate din populaţia de peste 20 de ani a ţării.

Potrivit Platformei Pentru o Mai Bună Sănătate Orală, România a alocat, în 2015, 8 eurocenţi, adică mai puţin de 50 de bani, pe cap de locuitor, pentru sănătate orală, fiind ultima în clasamentul european. Ţările din care provin turiştii “medicali”, Italia şi Spania, alocă 4 euro, respective 1,2 euro. La pol opus, se află Germania, cu aproape 9 euro pe cap de locuitor, cheltuiţi pentru servicii din aria sănătăţii orale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.