Sari la conținut

Pacient cu cancer: „Primul simptom a fost o durere de măsea”

Cancerul care se manifestă prin dureri de măsele. Un tată a trei copii a fost nevoit să treacă printr-o operație complicată în timpul căreia i-a fost tăiată o jumătate de maxilar și i s-a spus că mai are șase ani de trăit după ce a fost diagnosticat cu o formă de cancer care ucide până la trei din zece pacienți.

Wayne Reimer, din Alberta, Canada, a spus că primele semne de avertizare ale bolii au apărut sub forma unei dureri de măsele obișnuite în mai 2006 – pe care a tratat-o luând în mod repetat aspirină.

Durerea a dispărut timp de câteva săptămâni, dar a revenit ulterior mult mai puternică în timpul unei călătorii de afaceri în Statele Unite – determinându-l să-și facă o programare la dentist când s-a întors în Canada. Dentistul a extras dintele care cauza durerea din partea stângă a maxilarului, după ce  anterior făcuse un tratament de canal.

Medicul stomatolog l-a trimis apoi la consult oncologic. Două zile mai târziu, a aflat în urma unei biopsii că are cancer oral. Reimer a fost apoi supus unei operații de 17 ore, în care i s-a îndepărtat jumătate din maxilar pentru a elimina boala din organism. Maxilarul a fost reconstruit ulterior folosind os și țesut din brațul și piciorul stâng.

Cancerul care se manifestă prin dureri de măsele

După operație, a urmat mai multe luni radioterapie – o terapie care i-a cauzat arsuri severe în interiorul gurii, obligându-l să învețe să mănânce și să bea din nou. Un incident petrecut în timpul operației a dus și la arderea gravă a piciorului stâng, generând dificultăți în deplasare pentru mai multe luni.

Într-un articol publicat în Newsweek a declarat: „Cancerul mi-a luat multe lucruri, atât mie, cât și familiei mele. Cu toate acestea, am câțtigat și mai mult. Am descoperit cât de puternici sunt cu adevărat soția mea și copiii mei. Să mă las învins de cancer nu a fost niciodată o opțiune. Am învins statistica. Am avut privilegiul să trăiesc perioada de pensionare. Am fost martor la momentul în care toți cei trei copii și-au întâlnit și și-au unit destinele cu partenerii lor. Am experimentat bucuria incredibilă de a vedea nașterea a patru nepoți și am fost încântat să fiu numit bunic.”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că există aproximativ 354.000 de noi cazuri de cancer oral la nivel mondial și că acesta reprezintă aproximativ 2% din toate tipurile de cancer diagnosticate. Pentru pacienții depistați în stadiile incipiente, rata de supraviețuire de cinci ani este de 86 la sută.

Simptome de cancer oral

Dar atunci când boala nu este depistată decât în stadiile ulterioare, când s-a răspândit în alte zone ale corpului, rata de supraviețuire scade la 69 la sută. Adulții în vârstă de 60 de ani sunt cei mai predispuși la diagnosticul de cancer oral, cu toate acestea, unul din cinci cazuri este depistat la persoane sub vârsta de 55 de ani.

Semnele de avertizare timpurii includ durere în gură și ureche, dinți care se mișcă și apariția unei umflături în interiorul gâtului – cu toate că unele dintre aceste simptome pot trece neobservate.

Dar în stadiile ulterioare, cancerul poate provoca probleme la deschiderea gurii, mestecare și poate crea senzația că ceva este blocat în gât.

Factorii de risc pentru această boală includ fumatul și consumul excesiv de alcool, precum și infecția cu virusul papiloma uman (HPV).

Reimer a spus că inițial a ignorat durerea de măsele, deoarece avea o zi plină în timpul călătoriei sale de afaceri în SUA și nu dorea să petreacă „o jumătate de zi” mergând la dentist.

El a menționat: „După câteva săptămâni, durerea de dinți a dispărut. M-am bucurat și am crezut că totul este în regulă. Nu mai era nevoie să merg la dentist.”

Durerea provenea de la un dinte din partea stângă a gurii, unde anterior avusese un tratament de canal, procedura care implică deschiderea dintelui și îndepărtarea țesutului infectat înainte de a introduce un material de umplutură în dinte. Reimer a spus că imediat ce dantura a fost îndepărtată – fața dentistului s-a schimbat și a fost imediat trimis la oncolog.

A făcut o biopsie două zile mai târziu pentru a testa țesutul de sub dinte pentru prezența cancerului, iar rezultatele s-au întors câteva zile mai târziu, dezvăluind că avea cancer oral.

Radioterapia, o sabie cu două tăișuri

Luna următoare – iunie 2006 – medicii l-au trimis pentru ceea ce ar fi trebuit să fie o intervenție chirurgicală de trei ore pentru îndepărtarea cancerului din gură – dar a durat 17 ore după ce s-a descoperit că boala se extinsese la ganglionii limfatici.

Aceștia formează o altă parte a sistemului circulator în corp și sunt utilizați pentru a transporta lichide în întregul organism. Odată ce un cancer se răspândește la ganglionii limfatici, poate ajunge și la alte organe din corp, făcându-l mai dificil de tratat.

În timpul procedurii, jumătate din mandibulă – osul inferior al maxilarului – a fost îndepărtată și apoi reconstruită folosind os de la piciorul stâng și țesut de la antebrațul stâng.

Un accident care a avut loc în timpul operației a dus, de asemenea, la arderea severă a piciorului stâng, lprovocaându-i probleme de mers timp de câteva luni după aceea. Imediat după intervenție, a suferit un stop respirator și un atac de cord din cauza umflăturii extreme a feței și gâtului. Medicii i-au făcut o traheostomie pentru a-l ajuta să primească oxigen în plămâni printr-o gaură în gât. De asemenea, i s-a montat un tub de alimentare pentru a primi nutrienți. Apoi, l-au pus pe un ventilator și l-au plasat în comă indusă medical timp de aproape două săptămâni pentru a se recupera.

Reimer spera că intervenția chirurgicală va pune capăt suferinței sale, dar apoi i s-a spus că trebuie să urmeze câteva luni radioterapie. Aceasta implică îndreptarea fasciculelor de radiații în zona în care cancerul este prezent, cu scopul de a distruge orice celule rămase. Deși acest proces poate fi eficient în eliminarea celulelor canceroase, provoacă și leziuni semnificative altor celule sănătoase din jur.

„Radioterapia în cazul cancerului oral e ca o sabie cu două tăișuri. Datorită faptului că boala este localizată aproape de suprafață, radiația este extrem de eficientă. Însă, în același timp, afectează considerabil țesuturile feței și gâtului.”

Reimer a urmat terapia timp de aproximativ șase luni și a descris-o ca fiind „groaznică”, provocându-i arsuri severe în interiorul gurii, nasului și urechilor.

Această situație i-a creat dificultăți de alimentație, familia sa fiind nevoită să-l hrănească cu mese lichide pentru a asigura consumul de alimente. Pe parcursul acestei perioade, a slăbit 25% din greutatea corporală. Cu toate acestea, în anul următor și cu cancerul aparent eradicat, a început treptat să-și recapete starea de sănătate, începând să câștige în greutate și afirmând, șase luni mai târziu, că se simte mai aproape de sine însuși.

În prezent, el activează cu jumătate de normă în operațiuni de căutare și salvare și a ieșit la pensie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel