Sari la conținut

Pacienți lăsați fără oxigen la Spitalul Victor Babeș! Autoritățile au încercat să țină în secret tragicul eveniment!

pacienti tratati pentru cancer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
12 pacienti au orbit dupa administrarea unui medicament

Soarta pacienților lăsați fără oxigen a stat în mâna unui anagajat responsabil de de funcţionarea ventilatoarelor din TIR-ul de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş din București. Motiv? Frica de a se infecta cu coronavirus.

Bărbatul, reprezentant al firmei distribuitoare a ventilatoarelor, a refuzat să intre în TIR, chiar dacă ventilatoarele au rămas, în continuare, în avarie, iar trei oameni au murit, în timp ce alţi cinci au fost salvaţi în ultima clipă.

„Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorcoim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă  a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță  a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului  a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor  care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat  o creșterea a  presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea  Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator”, se arată în comunicatul DSU.

Explicațiile lui Arafat privind soarta pacienților lăsați fără oxigen

În cadrul conferinței de presă de la Palatul Parlamentului susținută luni seara, Raed Arafat a fost întrebat la ce ora a aflat de faptul că TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” s-a defectat.

„Inițial am aflat în jurul orei 17.20 că este o problemă. Ulterior am aflat că există pacienți în stop și mai târziu – nu pot să vă spun ora exactă – am aflat că există trei pacienți în stop cardiac”, a spus Arafat.

fără oxigen

„Nu știu ora la care a fost înștiințată Poliția, dar personal am vorbit cu adjunctul Poliției Capitalei, cu domnul Gavriș. Știa deja ceea ce s-a întâmplat. Mi-a spus că se pregătește echipă să meargă acolo și echipa a mers acolo”, a mai spus Arafat.

Șeful DSU a precizat că după ce aparatele de ATI s-au oprit s-a început ventilație manuală, pe balon: „Pentru ce au făcut cadrele medicale eu nu am niciun dubiu că au făcut tot posibilul să prevină pierderea de vieți”.

Întrebat la ce oră a fost anunțat ministrul Sănătății despre situația de la „Victor Babeș”, șeful DSU a spus că Vlad Voiculescu l-a sunat în jurul orei 18.00.

„Eu mai degrabă pot să spun că dânsul m-a sunat prima dată și nu am sunat în alte părți. Eram în discuții să văd că situația este sub control. Dânsul m-a sunat dar după ora 18.00. M-a sunat și am explicat toată situația care este și în ce situație ne aflăm. Deja era anunțat și noi l-am informat până la ce nivel am ajuns, toate aceste aspecte”, a explicat Raed Arafat.

„Telefonul meu a sunat poate din 10 în 10 secunde. Nu am răspuns decât la telefoanele care erau corelate direct cu incidentul. În momentul în care avem situație de urgență rolul nostru principal este să gestionăm situația, chiar dacă suntem în birou sau în altă parte. A fost pregătit un comunicat care a fost dat, dar răspunsul la telefoane în timpul situațiilor de urgență (…) dacă stăteam la telefon să răspund la toate cu siguranță nu mai aveam ce face de a discuta cu colegii, de a găsi soluții, de a vedea ce fac. E un lucru care este normal oriunde.

Nu poți în timpul urgenței să răspunzi la toate telefoanele decât dacă stai undeva și pe aceasta și alții se ocupă de toată situația. Eram în legătură cu managera Spitalului, la un moment dat cu domnul ministru Voiculescu. Normal că am discutat cu premierul cu domnul premier, cu domnul ministru Bode”, a mai explicat Raed Arafat, șeful DSU.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel