Sari la conținut

Pacienți, vindecați de cancer cu acest nou tratament. Medic: ”Boala a dispărut la scurt timp de la aplicarea terapiei și nu a reapărut nici după 10 ani”

Din cuprinsul articolului

Vindecare cancer. Ce s-ar întâmpla dacă sistemul imunitar ar putea fi ”reprogramat„ pentru a ataca și distruge celulele canceroase? Un studiu recent, citat de Medical News Today, săptămâna aceasta, a arătat că doi pacienți cu cancer sunt în remisie de 10 ani, datorită unui tip de imunoterapie. 

Terapia cu celule CAR T antrenează celulele albe din sânge să recunoască celulele canceroase prin adăugarea de receptori de antigen himeric (CAR) care se pot atașa de țintele lor. Procesul implică modificarea genetică în laborator a celulelor T ale pacientului și durează câteva săptămâni pentru a se finaliza. Acum, un nou studiu sugerează că beneficiul acestui tratament poate dura mulți ani.

Autorul studiului, Dr. J Joseph Melenhorst, a rezumat rezultatele studiului:

„Terapia funcționează prin modificarea celulelor imunitare ale pacienților cu CAR pentru a se atașa de celulele tumorale, eliminându-le astfel. Constatăm că la 10 ani după tratament, pacienții sunt încă în remisie, iar boala a dispărut la scurt timp după perfuzie și încă identificăm aceste celule imunitare modificate în corpul lor. Constatăm că celulele imunitare ucigașe fac munca grea.”

Aprobarea terapiei la scară largă

Două persoane cu leucemie limfocitară cronică tratate cu celule CAR T, într-un studiu din 2010, sunt în remisie la mai mult de un deceniu mai târziu. Cercetătorii au fost încă capabili să detecteze celulele T CAR, dar CAR-urile sunt acum atașate la un alt tip de celule T, care sunt capabile să declanșeze un răspuns imun mai larg. Cercetătorii cred că această schimbare ține cancerul la distanță pentru o perioadă lungă de timp.

Dr. Sara Ghorashian, expert în tratarea leucemiei și cercetător la University College London Great Ormond Street Institute of Child Health, a explicat pentru Medical News Today opțiunile de tratament disponibile persoanelor cu leucemie limfocitară cronică:

„Leucemia limfocitară cronică poate fi relativ indolentă sau agresivă, dar nu se vindecă niciodată cu abordări chimioterapeutice standard și, în general, pacientul are boala pentru tot restul vieții, cu excepția cazului în care este supus unui transplant de măduvă osoasă sau, acum, CAR-T. terapie celulară. Dar terapia cu celule CAR-T nu este, în prezent, autorizată pentru LLC, așa că pacienții trebuie să fie în studii clinice pentru a beneficia de ea.”

Având în vedere acest succes în obținerea și menținerea remisiunii, acum se speră că terapia cu celule CAR T va fi autorizată pentru mai mulți oameni și diferite tipuri de cancer.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: