miercuri, martie 22, 2023

Pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina anti-Covid în siguranță. Iată de ce trebuie să țină cont

Ministerul Sănătății a ținut să clarifice anumite aspecte legate de faptul dacă pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina anti-covid sau nu. Medicii atrag atenția că pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant sunt mai vulnerabili în fața infecțiilor virale, astfel că vaccinarea anti-covid ar trebui să fie o prioritate.

Te-ar mai interesa: Focar de paralizie în Europa, provocat de operaţii...

Astefl, imunizarea pacienților cu  probleme de coagulare a sângelui se poate face în siguranță, în condițiile de mai jos. Informații au fost validate de Prof. Univ. dr. Theodora Mariana Nicoleta Benedek, președinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătății.

„Da, pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19.
✅ Pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță. Nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant.
✅ Pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare. În cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant
✅ Pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
✅ Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranță. Ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
✅ Pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația”, se arată în comunicatul Minsiterului Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private