Sari la conținut

Pacienții cu cancer vor primi urgent tratamentul de care au nevoie

Sursă foto: EVZ
farmacista

Florian Bodog a semnat ieri seară un ordin prin care bolnavii de cancer vor putea primi urgent tratamentul de care au nevoie. Criza citostaticelor s-a acutizat în ultima vreme, timp în care mai multe medicamente au stat blocate în depozitele companiei naţionale Unifarm, informează Realitatea TV.

Prin ordinul modificat de ministrul Florian Bodog vor putea fi aduse în ţară, prin procedură de urgenţă, diferite tratamente care lipsesc.

„Am semnat Ordinul tot aseară pentru cele cinci medicamente de care era vorba care erau pe lista de aşteptare„, a spus ministrul Sănătăţii.

Din cauza vechiului ordin, spitalele nu puteau cumpăra medicamentele vitale pentru pacienţi. Culmea este că unele dintre ele sunt în depozitul companiei Naţionale Unifarm, însă ministrul Sănătăţii nu a stabilit preţul de achiziţie. Din acest motiv, unităţile medicale nu le-au putut comanda.

Asociaţiile de pacienţi susţin că din spitale vor lipsi în continuare mai multe citostatice pentru adulţi şi pentru copii, printre care unul esenţial în lupta împotriva leucemiei.

Medicamentele oncologice lipsesc încă de anul trecut, dar în ultima vreme medicii susţin că situaţia s-a înrăutăţit.

Potrivit unor surse din minister, documentul schimbă procedura de stabilire a preţului medicamentelor achiziţionate prin procedura de nevoi speciale. Până acum, procurarea acestora era condiţionată de cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă din Uniunea Europeană.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel