Sari la conținut

Pacienții cu tiroida sub-activă observă adesea carotenemia pe palme și tălpi

Îngălbenirea pielii poate avea o semnificație simbolică în dezvoltarea hipotiroidismului.

Există mai multe manifestări dermatologice asociate cu hipotiroidismul, dar multe dintre acestea sunt ușor confundate cu alte afecțiuni. Uneori, o tiroidă subactivă interferează cu conversia nutrienților în timpul digestiei. Rezultatul poate fi o îngălbenire a palmelor, a tălpilor și a pliurilor nazolabiale de pe față.

Jurnalul medical Dermato-Endocrinology afirmă că în hipotiroidism, pielea „tinde să fie palidă” din cauza conținutului de apă din piele.

Se adaugă: „În plus, carotenul dermic crescut poate apărea ca o nuanță galbenă proeminentă pe palme, tălpi și pliurile nazolabiale.”

Carotenul este o moleculă care adaugă o culoare galbenă pielii, astfel încât atunci când nivelurile sunt crescute, proeminența galbenului în piele poate fi crescută.

Această afecțiune este cunoscută din punct de vedere medical sub numele de carotenemie, care în cele mai multe cazuri este indusă de consumul prelungit și excesiv de alimente bogate în caroten, cum ar fi morcovii, dovleceii și cartofii dulci.

Manualul MSD avertizează că manifestările dermatologice ale hipotiroidismului sunt adesea „subtile și insidioase”.

Organismul de sănătate adaugă: „Cele mai frecvente simptome de prezentare sunt reținerea și umflarea, în special periorbitale, oboseala, intoleranța la frig și ceață mentală”.

Hipotiroidismul primar se datorează secreției scăzute a hormonilor T4 și T3 din tiroidă.

Când ambii acești hormoni sunt epuizați, nivelul hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) crește.

Ca urmare, multe dintre funcțiile corpului încep să se clatine, în special metabolismul și temperatura corpului.

„Se știe, de asemenea, că persoanele cu hipotiroidism și diabet zaharat au tendința de a dezvolta hipercarotenemie cu un aport normal de alimente bogate în carotenoizi”, afirmă Science Direct.

Jurnalul medical citează exemplul unei femei de 46 de ani cu hipotiroidism, care și-a vizitat medicii cu principala plângere de îngălbenire a pielii de pe palme timp de doi ani.

În timpul examenului fizic, medicii au confirmat pigmentarea galbenă pe palmele pacientului.

Pacienta credea că are icter sever, pe care rudele ei au sugerat că ar putea să-l corecteze cu fructe și legume precum morcovi, dovleac și roșii.

„Odată ce a perceput că a crescut de severitate a icterului, a început să mănânce din ce în ce mai mulți morcovi și dovleci”, explică jurnalul.

Este posibil ca această supraîncărcare de caroten din sistem să fi exasperat îngălbenirea pielii.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel