Sari la conținut

„Pacienții români vin la Atena să se opereze, pentru că e mai ieftin”

Prof. dr. Konstantinos Konstantinidis a introdus chirurgia robotică în Grecia, acum 10 de ani. Afl at la Congresul de Chirurgie Robotică de la București, specialistul a explicat, pentru Doctorul Zilei, care sunt diferențele dintre sistemul românesc și cel din țara sa natală

Dana Lascu

– Care este diferența dintre sistemul medical din România și cel pe care îl aveți în Grecia?

– Konstantinos Konstantinidis: Sistemul național de sănătate din Grecia, cel de stat, este similar cu cel din țara dumneavoastră. Dar, în țara mea avem foarte mulți oameni care au asigurări medicale private, care acoperă aceste operații robotice, spre exemplu. În spitalul unde practic eu, oricum, costurile sunt mai mici la o astfel de intervenție, decât cele din România. Pe de-o parte pentru că avem acest sistem privat de asigurare medicală, iar pe de alta pentru că, în cazul anumitor intervenții, un instrument poate fi folosit la mai mulți pacienți. Poate chiar 15-20. Dacă instrumentul costă, să zicem, 1.000 de euro, per pacient ajunge la 100. Dacă procedezi așa cu mai multe instrumente, costurile se reduc. Deci, oamenii nu plătesc 10.000 de euro pentru o operație, cum se face în alte țări. – În România o operație de cancer de colon costă în jur de 6.500 de euro. În Grecia cât costă? – În jur de 2.000 – 2.500. Este mai scump aici, pentru că acest cost include și manopera, care nu e decontată și nici nu aveți acel sistem de care tocmai vă povesteam. Apoi, în cancerul de colon se folosesc multe ustensile care sunt de folosință unică, de aceea costă așa mult. Dar, după o astfel de intervenție, pacientul nu stă la terapie intensivă mai mult de o noapte. E mai ușor de suportat o astfel de operație. – Pacienții români pot veni la Atena să se opereze? – Da, bineînțeles. Am pacienți din România, am pacienți din Țările Arabe, din Canada, Statele Unite, Anglia, de peste tot. Avem un departament internațional care îi asistă. Vin pentru că eu am o vastă experiență și pentru că la noi costă mai puțin, decât dacă și-ar face operația în țara lor. – De când faceți operații robotice? – Am început în 2006. Dar înainte de asta, din 1988, făceam operații laparoscopice, întâi în Statele Unite, unde m-am instruit. Apoi, în 1991, m-am întors la Atena și am fost primul chirurg care a introdus chirurgia laparoscopică în Grecia. Ulterior, am fost primul din țara mea care a făcut intervenții cu laser. Dar, de când am început să folosesc roboții chirurgicali, fac aproape toate intervențiile dificile cu ei. Pentru că văd mai bine, lucrez mai bine și, în plus, nu obosesc. Pentru că stau jos, operez, mă simt bine, nu sunt în constantă stare de tensiune. Nu e ușor să stai 6-8 ore în picioare, chiar și într-un picior, dacă ai de apăsat vreo pedală, aplecat peste masa de operație. Stai jos și operezi, faci ceva ce știi foarte bine, dar îți și place și poți să te concentrezi pe detalii. Nu te grăbești să termini, te concentrezi pe detalii pentru că ești foarte relaxat.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel