Categories: Expertul zilei

Pâine VS. mămăligă, care este mai bună? Uite avantajele și dezavantajele

Persoanele diagnosticate cu diabet și cei care țin cure de slăbire au tendința de a înlocui pâinea cu mamaliga. Este acest lucru eficient și corect pentru sănătate? Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice, explică avantajele și dezavantajele consumului de pâine și mămăligă.

Pâine VS. mămăligă, care este mai bună? Uite avantajele și dezavantajele

Specialistul precizează că, analizând tabelele de conţinut în carbohidraţi, unde mămăliga figurează cu un conţinut de 15-20 grame carbohidraţi /100 g aliment (gătit) în timp ce pâinea, în general, conţine în jur de 50 de grame de carbohidraţi / 100 g, se poate ajunge la concuzia că mamaliga are un conținut mai mic. Dar, medicul specifica faptul că această cantitate standard, pe suta de grame nu are importanţă, ci cantitatea din farfuria pacientului. De aceea, realizează o echivalență între pâine și mămăligă, în raport cu conţinutul de carbohidraţi.

„Calculate la o concentraţie de 20%  pentru mămăligă (dar această concentraţie poate varia în funcţie de cât de solidă sau de apoasă este mămăliga) respectiv de 50% pentru pâine atunci: 100 grame de mămăligă = 40 grame de pâine, 200 grame de mămăligă = 80 grame de pâine .

Deci 200 grame de mămăligă, cât e o porţie obişnuită de mămăligă, de meniul zilei echivalează cu 80 de grame de pâine, cât e un covrig obişnuit”, scrie medicul Adrian Copcea.

Glutenul face diferența

Continând comparațiile între cele două alimente, pâinea și mamaliga, medicul primar diabet, nutriţie, boli metabolice, Adrian Copcea precizează avantajul pe care îl are mamaliga: nu conține gluten! „Pâinea are, într-adevăr, gluten iar mămăliga nu are.

Glutenul este o proteină, care încheagă, leagă produsele de patiserie. Dar, în diabet, proteinele nu au niciun impact negativ. Această proteină, în particular, pune probleme în boala numită intoleranţă la gluten şi este un alergen alimentar”, scrie medicul pe blogul său.

Dar, totodată, specialistul insistă asupra faptului că acest aspect nu are impact în diabet: „Glutenul nu are absolut nicio relevanţă în diabet”.

Specialistul concluzionează spunând că „Nu există o bază pentru recomandarea de a înlocui pâinea cu mămăligă pentru obţinerea unor beneficia suplimentare în diabetul zaharat”.

Recent Posts

Fostul preot: Dumnezeu creează două suflete… Amândoi vin pe pământ, dar…

Daniel Balaş, fost preot,vorbește despre reîncarnare. Acesta spune că Biblia a fost modificată în anul…

53 de minute ago

Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. „Poți pierde o fază vitală”

Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. Toată lumea știe că organismul uman are…

o oră ago

Arsenie Boca: Dumnezeu știe ce face cu fiecare dintre noi

Povestea ceșcuței de ceai – spusă de Părintele Arsenie Boca: „Când simți că ești într-o…

2 ore ago

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav! Semnele bolii hepatice grase…

2 ore ago

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria. Curmalele, căci despre ele vorbesc experții, pot…

3 ore ago

Planta minune care protejează ficatul. Abundă în Vitamina C și complex de Vitamina B

Planta minune care protejarea ficatului. Un stil de viață nesănătos este principalul factor care conduce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic