Sari la conținut

Pâinea albă crește riscul unor afecțiuni grave. De ce nu este indicat să consumi carbohidrați rafinați în exces?

Pâinea neambalată

Consumul excesiv de carbohidrați rafinați crește riscul de deces timpuriu cu 27%, arată un nou studiu. De asemenea, dietele bazate pe cereale rafinate (precum pâinea albă sau pastele) sunt asociate cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Cerealele rafinate reprezintă, de fapt, cerealele procesate, bogate în carbohidrați nesănătoși. Alimentele care conțin astfel de carbohidrați rafinați (pâinea albă, pastele, tăiței, biscuiți și produse de patiserie) sunt dăunătoare pentru organism, mai ales dacă sunt consumate în exces.

În studiul cu pricina, cercetătorii de la Universitatea Simon Fraser au analizat efectele consumului unei diete bogate în cereale rafinate, anunță digi-world.tv.

Iată care au fost rezultatele studiului și de ce pâinea albă, consumată aproape zilnic de mulți români, poate fi dăunătoare

Analiza lor a inclus 137.130 de participanți din 21 de țări, inclusiv cei din zonele cu venituri mici, medii și mari.
Cerealele din dietele participanților au fost clasificate în trei grupe – cereale rafinate, cereale integrale și orez alb.

Cerealele rafinate includeau produse făcute cu făină albă, inclusiv pâine albă, paste, tăiței, cereale pentru micul dejun, biscuiți și produse de patiserie. În timp ce, cerealele integrale includeau alimente făcute cu făină integrală sau cereale integrale intacte.

Analiza a arătat că participanții care au consumat mai mult de șapte porții de produse din cereale rafinate pe zi aveau un risc cu 27% mai mare de deces timpuriu. De asemenea, s-a constatat că acest grup are un risc cu 33% mai mare de boli de inimă și un risc cu 47% mai mare de accident vascular cerebral.

Motiv pentru care, cercetătorii recomandă oamenilor să limiteze consumul de cereale rafinate și să opteze pentru înlocuitori precum cerealele integrale, susține digi-world.tv.

Pentru a reduce consumul de carbohidrați rafinați, asigurați-vă că înlocuiți cerealele rafinate cu cereale integrale, cât mai puțin procesate. Acestea sunt bogate în fibre și nutrienți esențiali, stimulând digestia și menținând sănătatea întregului organism.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel